Tájékoztató a sárgaláz elleni védőoltás érvényességének változásáról

Országos Epidemiológiai Központ
megjelent:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (NER) a sárgaláz elleni védőoltásokra vonatkozó ajánlásait és előírásait.

A módosítás lényege, hogy a sárgaláz megelőzésére alkalmazott vakcina egyetlen dózisa élethosszig tartó védelmet biztosít a betegség ellen, emlékezető oltás adására nincs szükség. A nemzetközi oltási bizonyítványban dokumentált sárgaláz elleni oltás érvényessége életre szóló.

A sárgaláz az egyetlen betegség, melyet a WHO 2005-ben megújított Nemzetközi Egészségügyi Rendszabálya (IHR) abban a tekintetben taglal, hogy mely országok követelhetik meg a sárgaláz elleni védőoltás igazolását az országba érkezőktől és milyen szankciókat tehetnek ennek hiányában.

A sárgaláz

A sárgaláz vírusa Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken. A betegség nem ritkán halálos kimenetelű. A sárgaláz

2014 májusában a WHO Védőoltási Stratégiai Tanácsadó Testülete a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján javaslatot tett az egyszeri sárgaláz elleni védőoltás élethosszig tartó védőhatásának a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban történő deklarálására. A javaslatot a WHO 67. Közgyűlésén elfogadták, és módosították a NER 7. számú mellékletét.

A NER 7. sz. mellékletének módosítása 2016. július 11-én lépett életbe és minden WHO tagállamra érvényes.

A 7. számú melléklet módosításának értelmében a sárgaláz elleni védőoltás érvényessége életre szóló, függetlenül attól, hogy az oltás mikor történt, a régmúltban vagy jelenleg. A sárgaláz elleni védőoltás életre szóló érvényessége 2016. július 11-én lépett életbe, azaz nemzetközi utazás kapcsán emlékeztető oltás nem szükséges annál a személynél, aki valaha sárgaláz elleni védőoltást kapott és erről oltási dokumentációval rendelkezik.

A Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban a sárgaláz elleni védőoltásra vonatkozó ajánlások és előírások:

E melléklet alkalmazásában:

I. A sárgaláz lappangási ideje hat nap;

II. Az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott, sárgaláz elleni vakcinák a beadást követő 10. nap elteltével biztosítanak védelmet a betegség ellen;

III. A védelem az oltott személy egész életére szól;

IV. A sárgaláz elleni védőoltást tanúsító oltási bizonyítvány a védőoltás beadását követő 10. naptól az oltott személy élete végéig érvényes.

Gyakori kérdések és válaszok

1. Kell-e új oltási bizonyítvány a sárgaláz elleni oltás igazolásához?

Nem. A jelenleg használatos igazolás élethossziglan érvényes.

2. A 2005 óta használatos oltási bizonyítványba kell-e módosítani az érvényesség változását?

Nem. Sőt, bármilyen javítás, radírozás, áthúzás érvényteleníti az oltási bizonyítványt.

3. Új oltási bizonyítvány kiállításakor mit kell az érvényesség rovatába írni? (certificate valid from … until)

Érvényesség kezdete a beadástól számított 10. naptól (nap/hónap/év)

alá

angol nyelven: „life of person vaccinated”
francia nyelven: „vie entiere du sujet vaccine”

4. A WHO által javasolt sárgaláz elleni oltás érvényessége a betegség által érintett országok lakosaira is vonatkozik?

Nem. A módosítás csak azokra a nemzetközi utazókra vonatkozik, akiknél eddig a belépés feltétele a sárgaláz elleni érvényes oltási igazolás felmutatása volt. Az oltás és újraoltás idejéről saját hatáskörben döntenek azok az országok, ahol a sárgaláz terjedésének fennáll a lehetősége.

(Országos Epidemiológiai Központ)

Forrás: 1.Vaccines and vaccinations against yellow fever: WHO Position Paper-June 2013, Weekly Epidemiological Record, 88(27):269-284
2. Resolution WHA67.13

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.