• Tájékoztató a sárgaláz elleni védőoltás érvényességének változásáról

    Szerző: Országos Epidemiológiai Központ

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (NER) a sárgaláz elleni védőoltásokra vonatkozó ajánlásait és előírásait.

    A módosítás lényege, hogy a sárgaláz megelőzésére alkalmazott vakcina egyetlen dózisa élethosszig tartó védelmet biztosít a betegség ellen, emlékezető oltás adására nincs szükség. A nemzetközi oltási bizonyítványban dokumentált sárgaláz elleni oltás érvényessége életre szóló.

    A sárgaláz

    A sárgaláz vírusa Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken. A betegség nem ritkán halálos kimenetelű. A sárgaláz

    A sárgaláz az egyetlen betegség, melyet a WHO 2005-ben megújított Nemzetközi Egészségügyi Rendszabálya (IHR) abban a tekintetben taglal, hogy mely országok követelhetik meg a sárgaláz elleni védőoltás igazolását az országba érkezőktől és milyen szankciókat tehetnek ennek hiányában.

    2014 májusában a WHO Védőoltási Stratégiai Tanácsadó Testülete a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján javaslatot tett az egyszeri sárgaláz elleni védőoltás élethosszig tartó védőhatásának a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban történő deklarálására. A javaslatot a WHO 67. Közgyűlésén elfogadták, és módosították a NER 7. számú mellékletét.

    A NER 7. sz. mellékletének módosítása 2016. július 11-én lépett életbe és minden WHO tagállamra érvényes.

    A 7. számú melléklet módosításának értelmében a sárgaláz elleni védőoltás érvényessége életre szóló, függetlenül attól, hogy az oltás mikor történt, a régmúltban vagy jelenleg. A sárgaláz elleni védőoltás életre szóló érvényessége 2016. július 11-én lépett életbe, azaz nemzetközi utazás kapcsán emlékeztető oltás nem szükséges annál a személynél, aki valaha sárgaláz elleni védőoltást kapott és erről oltási dokumentációval rendelkezik.

    Hirdetés

    A Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban a sárgaláz elleni védőoltásra vonatkozó ajánlások és előírások:

    E melléklet alkalmazásában:

    I. A sárgaláz lappangási ideje hat nap;

    II. Az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott, sárgaláz elleni vakcinák a beadást követő 10. nap elteltével biztosítanak védelmet a betegség ellen;

    III. A védelem az oltott személy egész életére szól;

    IV. A sárgaláz elleni védőoltást tanúsító oltási bizonyítvány a védőoltás beadását követő 10. naptól az oltott személy élete végéig érvényes.

    Gyakori kérdések és válaszok

    1. Kell-e új oltási bizonyítvány a sárgaláz elleni oltás igazolásához?

    Nem. A jelenleg használatos igazolás élethossziglan érvényes.

    2. A 2005 óta használatos oltási bizonyítványba kell-e módosítani az érvényesség változását?

    Nem. Sőt, bármilyen javítás, radírozás, áthúzás érvényteleníti az oltási bizonyítványt.

    3. Új oltási bizonyítvány kiállításakor mit kell az érvényesség rovatába írni?

    (certificate valid from … until)

    Érvényesség kezdete a beadástól számított 10. naptól (nap/hónap/év)

    alá

    angol nyelven: „life of person vaccinated”

    francia nyelven: „vie entiere du sujet vaccine”

    4. A WHO által javasolt sárgaláz elleni oltás érvényessége a betegség által érintett országok lakosaira is vonatkozik?

    Nem. A módosítás csak azokra a nemzetközi utazókra vonatkozik, akiknél eddig a belépés feltétele a sárgaláz elleni érvényes oltási igazolás felmutatása volt. Az oltás és újraoltás idejéről saját hatáskörben döntenek azok az országok, ahol a sárgaláz terjedésének fennáll a lehetősége.

    (Országos Epidemiológiai Központ)

    Forrás: 1.Vaccines and vaccinations against yellow fever: WHO Position Paper-June 2013, Weekly Epidemiological Record, 88(27):269-284, (http://www.who.int/entity/wer/2013/wer8827.pdf?ua=1,accessed14 April 2016.)
    2. Resolution WHA67.13

    Módosítva: 2016.07.21 23:23, Megjelenés: 2016.07.21 23:23
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Nyaralással járó veszélyek, melyek megelőzhetők

    A nyaralás minden család életében kellemes időtöltés lehet, amikor a szülők hosszabb szabadságot is ki tudnak venni, és szerencsés esetben utazásra, környezetváltozásra is lehetőség adódik. Erre azonban, anyagi okok miatt, sajnos egyre kevesebbeknek van módjuk.

    Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

    Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

    A sárgaláz

    A sárgaláz egy szúnyogok által állatokról, elsősorban majmokról emberre terjesztett vírusos fertőző betegség. Trópusi területeken, főként Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő. Napjainkban nagyobb járványok már kevésbé gyakoriak, azonban a kórkép kiemelt fontosságúvá vált az egzotikus utazások népszerűségének növekedésével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA