• A biztonságos nyaralás szabályai

    Szerző: FLOW PR

    Nyaralóknak szóló hasznos tanácsokat olvashat.

    Tengerpart – ruházkodás, étkezés és napozás

    Utazás, baleset, biztonság

    Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen megőrizne a családi nyaralásról. Mégis, mindössze az üdülni indulók egyharmada gondol a naptej és a törölköző mellett az utasbiztosításra is, ami nélkül pedig nem csak a pihenés, hanem talán az egész életünk is tönkremehet. Utazás, baleset, biztonság>>

    • Fontos a nagy hőségben, hogy megfelelően szellőző ruházatot válasszunk, és az étkezésre is érdemes odafigyelni, mert a nehéz, nagy kalóriatartalmú ételek szintén fokozott terhelést jelentenek a szervezetnek. Lehetőleg részesítsük előnyben a zöldségeket, halat, gyümölcsöket, de mindig kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával együtt.
    • Tengerparton különösen figyeljünk oda arra, hogy ne égjen meg a bőrünk a napsugárzástól! Az UV-B sugárzás egyre erősebb, így egy 10-20 perces napozás után tartsunk szünetet, húzódjunk árnyékba, vagy könnyű, légáteresztő ruhával fedjük magunkat.
    • Legyen mindig megfelelő faktorú naptej az utazócsomagban, szemünket pedig megfelelő minőségű napszemüveggel védjük.
    • Tengerparton a lábujjak és a talp sérülése a leggyakoribb baleset. Lehetőség szerint vastagabb talpú tengerparti szandált viseljünk, ha pedig mégis megsérültünk, érdemes orvosnak megmutatni, hiszen a fertőzés veszélye nagy lehet, akárcsak a tengerparti élőlények okozta sérülések esetében. Egy-egy ilyen súlyosabb esetben érdemes lehet akár még le is rajzolni, hogy milyen állat okozta a sérülést, így a nyelvi nehézségek ellenére is nagyobb eséllyel tudja az orvos azonosítani a kórokozót.
    • Óvatosan közlekedjünk csúszós sziklákon is, hiszen ebből is könnyen nagy baj lehet.
    A fürdőzés és a strandolás veszélyeire figyelmeztet a mentőszolgálat

    A vízi balesetek veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki az MTI-nek azt mondta: kellő odafigyeléssel elkerülhetők az életveszélyes sérülések vagy a halálesetek. A fürdőzés és a strandolás veszélyeire figyelmeztet a mentőszolgálat>>

    Hirdetés

    Gyógyszerek, egészségügyi védelem

    Érdemes utasbiztosítást kötni

    Sokan tévesen azt gondolják, az utasbiztosítás csak egy felesleges plusz kiadás. Pedig érdemes utasbiztosítást kötni, mert külföldön jellemzően már egy kisebb orvosi beavatkozás is százezres nagyságrendű lehet, egy súlyosabb balesetnél pedig a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés és a hazaszállítás költségei a több millió forintot is elérhetik, biztosítással azonban mentesülhetünk ezen költségek alól.

    • Utazás előtt állítsunk össze a szokásos gyógyszerekből egy „alapcsomagot”, melybe kerüljön mindenképpen fájdalom- és lázcsillapító, illetve a kisebb felületi sérülések kezelésére alkalmas szerek (fertőtlenítő, ragasztó, sebtapasz).
    • Ha repülővel utazunk, a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig a kézitáskába tegyük.
    • Érdemes előre tájékozódni a szálláshely környéki egészségügyi szolgáltató helyről, kórházról, hogy baj esetén tudjuk, hova fordulhatunk. Ebben egyébként az EUB-Assistance szolgáltatója is segít.
    • Gyermekekkel történő, különösen hosszabb utaknál érdemes indulás előtt a gyermekorvos tanácsát is kikérni a lehetséges problémákról, mint például a lázcsillapítás, vagy a hasmenés esetén adható gyógyszerek, és ezek szükséges napi dózisai.

    A nagy hőség és a kiszáradás veszélye

    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Az emberi szervezet nehezen tud alkalmazkodni a nagy hőséghez, főleg 30 Celsius-fok felett adódhatnak komoly problémák. A folyadékszükséglet ilyenkor akár 1 literrel, fokozott mozgás esetén még ennél is többel nőhet. Az alkoholos italok, a kávé és a fekete tea ilyenkor kerülendők, mert csak növelik a kiszáradás lehetőségét. Ezek helyett válasszunk inkább szénsavmentes ásványvizet.
    • Ha autóval utazunk, a nagy meleg miatt többször álljunk meg pihenni és folyadékot fogyasztani. Amennyiben lehetséges, inkább a reggeli és késő délutáni-esti időszakra tervezzük az utazást, és arra is figyeljünk, hogy kellő mennyiségű folyadék legyen az autóban. A légkondicionálót pedig úgy állítsuk be, hogy a kinti hőmérsékletnél csak 4-8 fokkal legyen kevesebb, különben kiszálláskor kellemetlen érzés, sőt a hirtelen hőhullám miatt akár rosszullét is kialakulhat.

    Vízi balesetek – Társmentés és önmentés


    Társmentésről van szó, amikor egy vízben bajba jutott személy külső segítség révén kerül biztonságba és a mentés során együttműködő magatartást tanúsít. Vízi balesetek – Társmentés>>

    A vízben bajba kerülni, pánikba esni nagyon veszélyes dolog, mert fenn áll a fulladás veszélye, illetve ilyenkor az ember elveszíti józan ítélőképességét, ami könnyen a vesztét okozhatja. Vízi balesetek - Önmentés>

    Vízi balesetek megelőzése

    Hűsölés, szórakozás, kaland – nyáron a legnépszerűbb hely kétségkívül a vízpart. A forróságban időseket és fiatalokat egyaránt mágnesként vonz a víz, és van, aki még rossz idő esetén sem veszíti el lelkesedését. De azzal vajon tisztában vagyunk, hogy mennyi és milyen veszélyeket hordoz a látszólag ártalmatlan strandolás? Sajnos mint minden jónak, a vízparti pihenésnek is megvannak a maga hátulütői, melyek közül jó néhánnyal valószínűleg mindenki tisztában van. Érdemes azonban mégis inkább félni mint megijedni és kicsit mélyebben elmerülni a vízi témában. Vízi balesetek megelőzése>>

    (FLOW PR)

     

     

    Legutóbb frissült: 2014.07.17 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Délkelet-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Akik délkelet-ázsiai országba utaznak, tisztában kell lenniük az utazás előtt, hogy milyen fertőző betegségek fordulhatnak elő az adott régióban, főként akkor, hogyha eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, illetve érdemes betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

    A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

    Nyaralási tanácsok allergiásoknak

    Az allergiás és az asztmás betegek számára nem kis odafigyelést igényel a nyaralás megszervezése. Néhány hasznos tipp, hogy zökkenőmentesen élvezhessék a pihenés idejét az allergiások is.

    A nyár veszélyei

    Elérkezett a vakáció, gondtalan kikapcsolódás, szórakozás ideje. A kevésbé ismert, vagy ismeretlen környezetben azonban sok kellemetlen meglepetésnek, veszélynek vagyunk kitéve...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.