• A biztonságos nyaralás szabályai

    Szerző: FLOW PR

    Nyaralóknak szóló hasznos tanácsokat olvashat.

    Tengerpart – ruházkodás, étkezés és napozás

    Utazás, baleset, biztonság

    Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen megőrizne a családi nyaralásról. Mégis, mindössze az üdülni indulók egyharmada gondol a naptej és a törölköző mellett az utasbiztosításra is, ami nélkül pedig nem csak a pihenés, hanem talán az egész életünk is tönkremehet. Utazás, baleset, biztonság>>

    • Fontos a nagy hőségben, hogy megfelelően szellőző ruházatot válasszunk, és az étkezésre is érdemes odafigyelni, mert a nehéz, nagy kalóriatartalmú ételek szintén fokozott terhelést jelentenek a szervezetnek. Lehetőleg részesítsük előnyben a zöldségeket, halat, gyümölcsöket, de mindig kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával együtt.
    • Tengerparton különösen figyeljünk oda arra, hogy ne égjen meg a bőrünk a napsugárzástól! Az UV-B sugárzás egyre erősebb, így egy 10-20 perces napozás után tartsunk szünetet, húzódjunk árnyékba, vagy könnyű, légáteresztő ruhával fedjük magunkat.
    • Legyen mindig megfelelő faktorú naptej az utazócsomagban, szemünket pedig megfelelő minőségű napszemüveggel védjük.
    • Tengerparton a lábujjak és a talp sérülése a leggyakoribb baleset. Lehetőség szerint vastagabb talpú tengerparti szandált viseljünk, ha pedig mégis megsérültünk, érdemes orvosnak megmutatni, hiszen a fertőzés veszélye nagy lehet, akárcsak a tengerparti élőlények okozta sérülések esetében. Egy-egy ilyen súlyosabb esetben érdemes lehet akár még le is rajzolni, hogy milyen állat okozta a sérülést, így a nyelvi nehézségek ellenére is nagyobb eséllyel tudja az orvos azonosítani a kórokozót.
    • Óvatosan közlekedjünk csúszós sziklákon is, hiszen ebből is könnyen nagy baj lehet.
    A fürdőzés és a strandolás veszélyeire figyelmeztet a mentőszolgálat

    A vízi balesetek veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki az MTI-nek azt mondta: kellő odafigyeléssel elkerülhetők az életveszélyes sérülések vagy a halálesetek. A fürdőzés és a strandolás veszélyeire figyelmeztet a mentőszolgálat>>

    Hirdetés

    Gyógyszerek, egészségügyi védelem

    Érdemes utasbiztosítást kötni

    Sokan tévesen azt gondolják, az utasbiztosítás csak egy felesleges plusz kiadás. Pedig érdemes utasbiztosítást kötni, mert külföldön jellemzően már egy kisebb orvosi beavatkozás is százezres nagyságrendű lehet, egy súlyosabb balesetnél pedig a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés és a hazaszállítás költségei a több millió forintot is elérhetik, biztosítással azonban mentesülhetünk ezen költségek alól.

    • Utazás előtt állítsunk össze a szokásos gyógyszerekből egy „alapcsomagot”, melybe kerüljön mindenképpen fájdalom- és lázcsillapító, illetve a kisebb felületi sérülések kezelésére alkalmas szerek (fertőtlenítő, ragasztó, sebtapasz).
    • Ha repülővel utazunk, a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig a kézitáskába tegyük.
    • Érdemes előre tájékozódni a szálláshely környéki egészségügyi szolgáltató helyről, kórházról, hogy baj esetén tudjuk, hova fordulhatunk. Ebben egyébként az EUB-Assistance szolgáltatója is segít.
    • Gyermekekkel történő, különösen hosszabb utaknál érdemes indulás előtt a gyermekorvos tanácsát is kikérni a lehetséges problémákról, mint például a lázcsillapítás, vagy a hasmenés esetén adható gyógyszerek, és ezek szükséges napi dózisai.

    A nagy hőség és a kiszáradás veszélye

    • Az emberi szervezet nehezen tud alkalmazkodni a nagy hőséghez, főleg 30 Celsius-fok felett adódhatnak komoly problémák. A folyadékszükséglet ilyenkor akár 1 literrel, fokozott mozgás esetén még ennél is többel nőhet. Az alkoholos italok, a kávé és a fekete tea ilyenkor kerülendők, mert csak növelik a kiszáradás lehetőségét. Ezek helyett válasszunk inkább szénsavmentes ásványvizet.
    • Ha autóval utazunk, a nagy meleg miatt többször álljunk meg pihenni és folyadékot fogyasztani. Amennyiben lehetséges, inkább a reggeli és késő délutáni-esti időszakra tervezzük az utazást, és arra is figyeljünk, hogy kellő mennyiségű folyadék legyen az autóban. A légkondicionálót pedig úgy állítsuk be, hogy a kinti hőmérsékletnél csak 4-8 fokkal legyen kevesebb, különben kiszálláskor kellemetlen érzés, sőt a hirtelen hőhullám miatt akár rosszullét is kialakulhat.

    Vízi balesetek – Társmentés és önmentés


    Társmentésről van szó, amikor egy vízben bajba jutott személy külső segítség révén kerül biztonságba és a mentés során együttműködő magatartást tanúsít. Vízi balesetek – Társmentés>>

    A vízben bajba kerülni, pánikba esni nagyon veszélyes dolog, mert fenn áll a fulladás veszélye, illetve ilyenkor az ember elveszíti józan ítélőképességét, ami könnyen a vesztét okozhatja. Vízi balesetek - Önmentés>

    Vízi balesetek megelőzése

    Hűsölés, szórakozás, kaland – nyáron a legnépszerűbb hely kétségkívül a vízpart. A forróságban időseket és fiatalokat egyaránt mágnesként vonz a víz, és van, aki még rossz idő esetén sem veszíti el lelkesedését. De azzal vajon tisztában vagyunk, hogy mennyi és milyen veszélyeket hordoz a látszólag ártalmatlan strandolás? Sajnos mint minden jónak, a vízparti pihenésnek is megvannak a maga hátulütői, melyek közül jó néhánnyal valószínűleg mindenki tisztában van. Érdemes azonban mégis inkább félni mint megijedni és kicsit mélyebben elmerülni a vízi témában. Vízi balesetek megelőzése>>

    (FLOW PR)

     

     

    Módosítva: 2014.07.17 15:45, Megjelenés: 2014.07.17 15:45
   • Cikkajánló

    Európai COVID-19-helyzet

    Európai COVID-19-helyzet

    WEBBeteg.hu

    Bár hazánkban is nő az elhunytak száma, a helyzet lassabban romlik.

    Koronavírus beszámoló

    Koronavírus beszámoló

    WEBBeteg

    Egy beszámoló koronavírusos betegek interneten közzétett tapasztalatai közül.

    Szabadság alatt előnyös az alacsonyabb fokozat

    A nyári idényben mit kell tennünk egészségünk védelmére? - kérdezték újságírók az Európai Bizottság közegészségügyben illetékes igazgatóját. John F. Ryan, maga is szabadság előtt állva, válaszában arról beszélt, hogy az üdülési szezon miként befolyásolhatja a lakosság egészségi állapotát - utalva azokra az EU-intézkedésekre, amelyek szavatolhatják a polgárok biztonságát. Mellesleg nemcsak ilyenkor, hanem az egész év folyamán.

    Nyaralással járó veszélyek, melyek megelőzhetők

    A nyaralás minden család életében kellemes időtöltés lehet, amikor a szülők hosszabb szabadságot is ki tudnak venni, és szerencsés esetben utazásra, környezetváltozásra is lehetőség adódik. Erre azonban, anyagi okok miatt, sajnos egyre kevesebbeknek van módjuk.

    Hogyan vigyünk gyógyszereket, ha repülővel utazunk?

    Az utóbbi években alaposan megszigorodott a repülőterek biztonsági ellenőrzése, ami nagyobb odafigyelést kíván a gyógyszerrel utazóktól is.

    Az utazók hasmenése a nyaralást is tönkreteheti

    Nem árt, ha már most teszünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékeink maradjanak. A nyaralás alatt vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.

    Hogyan éljük túl a nyaralás utáni munkanapokat?

    Világszerte rengeteg ember éli át a nyaralás utáni depressziót, mégis sokan nem beszélnek a problémáról, ami csak megnehezíti annak megoldását.

    Kiránduláshoz, utazáshoz: 8 alapdolog az elsősegély készlethez

    Itt a nyár, az osztálykirándulások, nyaralások, túrázások ideje. Cikkünkben összeszedtük, mi az a 8 dolog, ami nem hiányozhat egy alap elsősegély készletből, ám mégis elfér egy kis neszesszerben, hogy bármikor, bárhova magával vihesse.

    A nyaralást is tönkreteheti a hal, vagy tengeri herkentyű allergia

    A hal, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket vegyük komolyan, az allergiás reakció súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA