• MERS koronavírus: kell-e tartanunk tőle hazánkban?

    Szerző: WEBBeteg-T.A.,újságíró

    A legfrissebb adatok szerint Olaszországban is találtak új koronavírussal fertőzött embert: egy 45 éves férfi Jordániából utazott haza, családjából egy 42 éves nő és egy 2 éves kislány is érintett már. Az állapotuk stabil. Ezzel az esettel együtt összesen 53 igazolt közel-keleti légúti koronavírus-fertőzésről tud a WHO, ezek közül 30 halálos eset - tájékoztatta a WEBBeteget dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

    A közel-keleti légúti koronavírus szoros kontaktus esetén képes emberről emberre terjedni, nem árt tehát az óvatosság, a higiénés szabályok betartása, amennyiben a közel-keleti régióba, főként Szaúd-Arábiába, Katarba vagy az Egyesült Arab Emírségekbe utazunk nyaralni.

    Hirdetés

    A coronavírusok az emberi közönséges nátha második leggyakoribb kórokozói. Láztalan, erős orrfolyással járó kórkép - mondta érdeklődésünkre dr. Orosi Piroska tanszékvezető egyetemi docens (DEOEC - Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék). Egyes típusai hányást, hasmenést is okozhatnak.

    2003 óta a legismertebb koronavírus a SARS (atípusos tüdőgyulladás), a súlyos heveny légúti tünetegyüttes kórokozója, amely Hongkongból terjedt el - emlékeztet dr. Orosi Piroska. Az akkori SARS-járványban világszerte mintegy nyolcezren megbetegedtek, a fertőzöttek mintegy 10 százaléka meghalt. A halálozási arány sokkal magasabb volt az 50 év fölötti korosztálynál.

    Nincs ellene orvosság?

    „Sajnos, egyelőre nincsen ellene semmilyen orvosság. Ugyanis eddig nem tartották komoly vírusnak. A cégek nem voltak érdekelve ilyen gyógyszer kibocsátásában. Vakcinát pedig nem lehet gyorsan előállítani. Ez minimum három évet igényel és több milliárd dollárt. Vegyi szer gyorsabban előállítható."

    (Jurij Gendon, az Orosz Orvostudományi Akadémia Vírusellenes Szerek Tudományos Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa - MTI)

    A közel-keleti légúti koronavírus

    A jelenlegi új koronavírus 2012-ben jelent meg Szaúd-Arábiában. Idén májusban halmozódott a megbetegedés, amelynek kiindulópontja a közel-keleti régióhoz köthető.

    Súlyos, kórházi ellátást igénylő légúti megbetegedést okoz, főként tüdőgyulladást. Eddig 53 személyt fertőzött meg a koronavírus, közülük 30-an meghaltak. Főként idősebb, más alapbetegségben is szenvedő férfiak fertőzödtek meg eddig. Európában (Anglia, Franciaország és Németország) 4 halálesetről tudnak a hatóságok - az ő esetükben igazolható volt a vírus emberről emberre való terjedése.

    Fontos a higiénia!

    Az új koronavírus közvetlen veszélyt nem jelent számunkra, magyarokra, még nem találtak itthon fertőzött személyt. De ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetünk. A fertőzés kockázatának azok vannak kitéve, akik az Arab-félszigetre vagy az azzal szomszédos országokba utaznak. A legtöbb beteg Jordániából, Szaúd-Arábiából, Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből származik. A szakemberek megnyugtatnak bennünket: viszonylag kevés utazás bonyolódik le a két régió között, de ha mégis ezekbe az országokba tervezünk utazást, tartsuk be a más esetekben is előírt higiénés szabályokat.

    Amennyiben valaki az érintett régióból érkezik haza és súlyos légúti tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz - tanácsolja Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. A hazai egészségügyi intézmények felkészültek az ilyen betegek ellátására, a jelzőrendszer is működik a klinikák és az ÁNTSZ között - mondta dr. Orosi Piroska tanszékvezető egyetemi docens.

    Mi történik a beteggel?

    Súlyos tünetek esetén a feltételezett beteg kórházba kerül, ahol az anamnézis felvétele során kiderül az is, hogy előzőleg a Közel-Keleten járt. Ebben az esetben a kezelőorvos azonnal jelzi az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) felé, hogy olyan súlyos fertőző beteg került az osztályra, akinél felmerülhet az új koronavírus, a MERS-CoV okozta megbetegedés gyanúja. Az OEK Légúti Vírus Laboratóriuma rendelkezik a megfelelő, gyors diagnosztikai eszközökkel ahhoz, hogy a feltételezett betegtől vett mintából 2-3 órán belül eredmény születhessen. Ezt követően jelentési rendszerünk azonnal továbbítja az információt a nemzetközi szervezetek felé - tájékoztatta portálunkat dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Légúti Vírus Osztályának főorvosa.

    (WEBBeteg-T.A.,újságíró)

     

    Módosítva: 2013.06.04 15:45, Megjelenés: 2013.06.04 15:45
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus: már használják az új gyorsteszteket hazánkban

    Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádiónak elmondta, ha a 30 ezer darab tesztet a 750 mentőegység elhasználja, lesz utánpótlás. A mentőket a helyes betegút kiválasztásában segíti leginkább.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.