Alkoholizmusra kokain? - 100 éves kezelési módszerek

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Megfordult valaha is a fejében, hogy a bárányhimlőt hashajtóval, a terhességi reggeli rosszullétet pedig pezsgővel kúrálja? Valószínűleg nem, de egy 1899-ben megjelent, több mint 300 szakember által összeállított egészségügyi kézikönyvben (melyet nemrég adtak ki újra a javított változattal együtt) több hasonlóan meglepő kezelési módszerről lehet olvasni.

Íme néhány, a legőrültebb gyógykezelésekről, 1899-ből:

Fülfájás

A legáltalánosabb kezelés a fülfájásra a fül mögötti területen a piócák alkalmazása volt. Emellett még javasolták a fül átmosását, mégpedig a lehető legforróbb vízzel, amit a beteg még el tud viselni.

Bárányhimlő

Manapság az orvosok pihenést, láz-és fájdalomcsillapítót és a viszketést enyhítő antihisztaminok használatát ajánlják. 1899-ben azonban hashajtóval próbálták gyógyítani a betegséget.

Asztma

Miután a betegség legfőbb tünetei a nehéz légzés, az asztmásoknak legkevésbé sem ajánlott a dohányzás. Száz évvel ezelőtt azonban a legjavasoltabb „gyógyszer” a tünetek enyhítésére a dohányzás volt, súlyosabb esetekben pedig a marihuána használata.

Szexfüggőség

A nimfomániára szintén a dohányzást találták a legmegfelelőbb kezelésnek, mivel nagy mennyiségben hányingert, émelygést okozott. Hatásos, ám lehangoló módszer.

Reggeli rosszullét

A kismamák reggeli rosszullétének és hányingerének csökkentésére a leghatásosabbnak a pezsgőt találták, ám ha ez nem érte el a megfelelő hatást, kokain vagy piócák alkalmazását javasolták.

Insomnia

Nem tud aludni? 1899-ben alkoholfogyasztást vagy marihuánát javasoltak a betegség enyhítésére. Rosszabb esetre a hideg zuhanyt ajánlották.

Gonorrhea

Orvosi érdekességek

A betegséget vizeléssel próbálták meg kezelni, mégpedig oly módón, hogy a pénisznek eközben forró vízben kell lennie. Az ilyen forró vizes fürdőben 30-120 percig kellett ülni. Emellett javasolt volt a kokain injekció a fájdalomcsillapításra és marihuána a váladékozás csökkentésére.

Elhízás

1899-ben hidegvizes fürdő és hashajtó gyümölcsök alkalmazásával próbáltak megszabadulni a pluszsúlytól.

Alkoholizmus

Az alkoholéhség csökkentésére kokaint használtak, az ópiumot pedig azért alkalmazták a betegség kezelésére, mert attól a páciens sokáig aludt, és addig sem ivott.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: foxnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Maszkviselés Maszkviselés

A vakcináltaknak is ajánlott a maszkviselés a delta-variáns miatt.

Mindennapi mérgeink: biszfenol-A

A biszfenol-A (BPA) korunk talán legellentmondásosabb szintetikus vegyülete, amely észrevétlenül mindennapjaink részévé vált. Káros hatásait...

A rendszeres kávézás jótékony...

A rendszeresen kávézók bél mikrobiomja egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.