Tüdőpestis Tibetben

Szerző: Független Hírügynökség

A ritkának számító tüdőpestisben halt meg két ember egy Tibet keleti részén található faluban - közölte szerdán a kínai állami média. A hatóságok a Beijing Times című lap szerint azonnal megtették a szükséges intézkedéseket.

A tibeti egészségügyi hatóságokat pénteken értesítették, hogy a fővárostól kétszáz kilométerre dél-keletre található faluban két ember egy azonosítatlan betegség áldozat lett. A halottakat megvizsgálva a hatóságok megállapították, hogy a falusiakkal tüdőpestis végzett.

Hongkongi egészségügyi hatóságok elmondták, hogy a két ember egy házaspár volt. A 35 éves férfin szeptember 14-én jelentek meg az első tüntetek és hat napra rá halt meg, felesége pedig öt nappal férje után hunyt el.

A yersinia pestis nevű baktérium okozta tüdőpestis kezeletlenül hagyva szinte biztosan halált okoz, és csak azonnali, a fertőzés utáni 24 órán belül elkezdett antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani. A baktériumot főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik, de a betegség emberről emberre is terjedhet, a tüdőpestisben szenvedő beteg tüdejéből felköhögött köpettel.

A Beijing Times beszámolója szerint a tibeti egészségügyi hatóságok azonnal megelőző és ellenőrző intézkedéseket léptettek életbe az érintett faluban. Új megbetegedés nem történt a környéken, és sikerült megállítani a vész terjedését - közölte a kínai lap.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan bánjunk az előrehaladott...

„Segítsetek engem, hogy segíteni tudjak magamon!” A diagnózisra várva minden páciens elveszti megszokott biztonságérzetét, elsőként is lelkileg...

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Fekete halál - Mit érdemes tudni a...

A pestist a Yersinia pestis nevű baktérium okozza, amit egyes rágcsálókon élősködő bolhák csípésük során terjesztenek, az ember főként így...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.