• Törvénymódosítás a védőoltások miatt

    Szerző: FH

    Hamarosan bírósághoz is fordulhatnak azok a szülők, akik nem akarják, hogy gyermekük megkapja a kötelező védőoltásokat, ám az állam mégis erre kötelezi őket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltásokat nem kell beadni - számolt be az RTL Klub Híradója.

    A védőoltás ma Magyarországon mindenkinek kötelező. Mégis évente körülbelül 10-20 szülő nem szeretné, ha gyerekét beoltanák. Az orvosok szerint a félelmek alaptalanok, mert az oltóanyagok korszerűek, és kevés a mellékhatásuk.

    Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetőségi tagja szerint a szülők azért nem hiszik el, hogy megbetegszik a gyerek a védőoltások hiányában, mert mindenki más beoltatja a gyerekét, így tulajdonképpen nincs, akitől megkapja a betegséget.

    Hirdetés

    A szülői akarat ellenére a törvény szerint a tisztiorvosi szolgálat elrendelheti a kötelező oltások beadását. Eddig ez ellen nem volt jogorvoslat, amit az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talált, ezért a törvényt késve ugyan, de most módosítják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője azt mondta, a jogorvoslati lehetőséget biztosítani kell az állampolgárok számára, viszont utána természetesen a védőoltást mindenkinek be kell adni.

    Vagyis lényegében nem változik semmi, ugyanis a bíróság dönthet arról, hogy be kell-e adni az oltást.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.07 09:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.