Rákgyógyítás: meddig és miként élhetünk tovább?

Szerző: Rákgyógyítás

Megjelent a Rákgyógyítás magazin (www.rakgyogyitas.hu) 2010. téli kiadása. A lapnak David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke nyilatkozik, a magazin összeállítást közöl az ország idei legnagyobb onkológiai kongresszusáról, kiemelt témaként veszi sorra a májáttétek kezelésének sebészi, onkológiai, radiológiai lehetőségeit.

Rákbetegek vallanak küzdelemről és életörömről, szó esik arról, miként jelezhető előre egy betegség várható kimenetele a statisztikák alapján, s újra terítékre kerülnek olyan tévhitek, amelyek visszatérő dilemmát jelentenek a betegeknek és a családtagoknak. A rákbetegek 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Rákgyógyítás
Rákgyógyítás
  • A szív harcol az ésszel, amikor az érzelmekre hatva igyekeznek lobbizni egy terápia mellett – fogalmaz David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke a Rákgyógyításnak adott interjúban. A brit professzor az onkológiai terápiák hozzáférhetőségéről, az európai esélyegyenlőtlenségekről, a betegszervezetek szerepéről is beszél.
  • Egy rákbetegnek nem lehet azt mondani, hogy várjon türelemmel: a rák nincs tekintettel válságra, nem vár újabb adóévre, nem várja be a gazdaság fellendülését – fogalmazta meg prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kongresszusának elnöke, miért tartja fontosnak, hogy a betegek is kiálljanak a terápiás hozzáférhetőség javításáért és a szűrővizsgálatokért.
  • Összefoglaló olvasható az élet hossza mellett az élet minőségét fókuszba állító tudományos seregszemléről, a lap áttétekről szóló cikksorozatának májáttétekről szóló cikke pedig részletesen és közérthetően tárgyalja a májban jelentkező másodlagos daganatok ellen bevethető orvosi lehetőségeket. Az ápolói cikksorozat folytatásaként főnővérek bevonásával a bennfekvő részlegeken jelentkező kihívásokat taglalja az újság.
  • Ma már nem kell szemfedőt venni annak, akiről kiderül, hogy rákos – kéri ki magának egy mellrákkal küzdő asszony abban a riportban, amely a novemberi országos betegnapról számol be. Bemutatkozik a sorstársak által alapított Újjászületés Rehabilitációs Táncklub, s a lap feleleveníti azoknak a külföldi és hazai asszonyoknak a kiállását is, akik sokat tettek azért, hogy a betegek ne érezzék úgy, hogy szégyenkezniük kell betegségük miatt. A lap tudósít az előadásokról, szót ejtve az étrendnek és az étrend-kiegészítőknek a szerepéről, a betegség örökölhetőségének kérdéseiről, az orvos-beteg kommunikációról. Utóbbiról az előadó Rohánszky Magda onkopszichológus azt vallja: a betegen is múlik, miként viszonyul hozzá az orvosa, az önérvényesítő kommunikáció tanulható – például a fővárosi Szent László Kórház Onkológiai Centruma mellett működő Tűzmadár Házban, ahol ingyenes tréningeken túl gyógytornásztól, dietetikustól, szociális segítőtől is kérhető segítség. Azt vallják: a betegnek az onkológiai osztályról kilépve sem szabad elengedni a kezét. Az állandó rovatokban összefoglalót közöl az újság a betegség várható lefolyását jelző mutatókról, a rákkal kapcsolatos tévhitek közül pedig újabbakat vesz össztűz alá a szerkesztőség.
Rákgyógyítás
Az ingyenes, s hirdetések nélküli Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és egyre több betegszervezetnél: orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre, mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja. A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli válaszborítékot adjanak postára.

(rakgyogyitas.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Tévhitek és tények a rákról

A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat...

Kockázatos csodaszerek: drágán...

Egyre gyakoribb, hogy nem gyógyszerként forgalomba hozott termékek reklámjai gyógyulást, életminőséget javító hatást ígérnek, holott jogszabály...

A rákbetegekért - élőszóban...

"A klinikai onkológia egyik hiányossága, hogy csak a szerveket és nem a beteg egészét a testet-lelket kezeli." - vallja Szántó János professzor.

Rák: a személyiségen is múlhat a...

Kiknek nagyobb a kockázata a rákra és kiknek jobbak az esélyei a gyógyulásra? – teszi fel a kérdést a Rákgyógyítás Magazin téli kiadása...

Hallott Ön a minden daganatot...

Világszenzációnak titulált gyógymódot népszerűsítő email érkezett szerkesztőségünkbe. A módszer végleges gyógyulást ígér minden daganatos...

Rák: a szike elvette, a szike...

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. nyári kiadása. A kiemelt témák: daganatműtét utáni helyreállító operációk, rákos gyerekek az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.