Csalárd klinikákról és szervadományozásról szóló cikkekkel nyertek

MTI
megjelent:

Olasz, cseh és dán szerzők nyerték el idén az Európai Unió Egészségügyi Újságírói Díját - jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

Interjú Darren-nel
Sokat fájt a feje, és egyre többször látott homályosan. Szemorvoshoz ment, aki azonnal kórházba küldte. Ott a többféle sportot űző, egészségesen élő fiatalembert azzal szembesítették, nagybeteg: veséje alig működik. Az angliai Bedfordshire-i Egyetem sport és fittnes szakán a diplomázás előtt álló 20 éves ír Darren J. Cawley - alig két héttel később - dialízisre került.
Vesepótló kezelésen, szervátültetés előtt - Interjú Darren-nel>>

Az első díjat az olasz Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari, a Panorama folyóirat két munkatársa vehette át Reménytolvajok című cikkéért. A pályamű azokra a "klinikákra" hívja fel a figyelmet, amelyek tudományosan megalapozatlan, drága terápiákat kínálnak krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott betegeknek. A második helyezett a cseh Lucie Hásová Truhelková lett, aki Szerető szív vese címmel a szervadományozásról írt cikket. A harmadik díjat a dán Berlingske Tidende munkatársai (Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen és Jesper Woldenhof) nyerték Hiba a rendszerben című közös írásukért, amelyben egy apának az egészségügyi rendszer megváltoztatásáért vívott küzdelméről számolnak be. A díj azoknak az európai újságíróknak a munkáját jutalmazza elismeréssel, akik az egészségügyi ellátással és a betegek jogaival kapcsolatos kérdésekre hívják fel a figyelmet. Idén a tavalyinál 44 százalékkal több, 438 újságíró pályázott a díjra az EU 27 tagállamából.

Olvasson bővebben a verseny előzményeiről és a hazánkat képviselő újságíróról>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.