Új diagnosztikai központ Nyíregyházán

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot adtak át november 18-án Nyíregyházán. A beruházással magasabb szintű megelőzéshez jutnak az ország egyik leghátrányosabb térségében élők, javulhat általános egészségi állapotuk színvonala, mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A korszerű technológia és a költséghatékony innovatív működtetésű rendszer segítségével a Jósa András Oktatókórház gyógyító osztályai ezentúl közvetlenebb kapcsolatot tudnak fenntartani a képalkotó részleggel, ahol így magasabb színvonalon lehet betegséget diagnosztizálni.

A digitális képalkotó technológia segítségével a felvételek egy biztonságos rendszeren keresztül továbbíthatóak, a teleradiológia révén tehát az egyik helyszínen készült felvételeket másik helyszínen lévő szakemberek elemezhetik, a beteg mozgatása nélkül. Mód nyílik nemzetközi konzultációra, és arra is, hogy speciális (pl. kardiológiai, idegsebészeti) központokkal lehessen kapcsolatot tartani.

Tervek szerint, valamennyi intézményben digitálisra fogják váltani az analóg rendszereket, és egységes teleradiológiai rendszert építenek ki, mondta dr. Kiss Zoltán Tamás. Az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt., vezérigazgatója azt is hozzátette, hogy a tagkórházak képalkotó diagnosztikai ellátásának egységes rendszerbe szervezésével növelhető a hatékonyság, és csökkenthető a párhuzamos kórházi működés.

A helyi önkormányzat, az Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. és a Jósa András Oktatókórház Nonprofit Zrt. közös beruházásában létesült központ képalkotó diagnosztikai gépparkját (így a digitális mammográfot, komputertomográfiás és digitális röntgenkészüléket is) a közbeszerzési pályázaton nyertes GE Healthcare biztosította.

A cég életében is mérföldkövet jelent a nyíregyházi kórház fejlesztési projektjében való részvétel, ami egybevág azzal az alapstratégiával, hogy olyan programok élére kívánnak állni, melyek célja a költségcsökkentés, a szolgáltatások minőségbeli javítása, valamint az egészségügyi ellátáshoz való minél szélesebb körű hozzáférés. A GE Healthcare az egyedi és költséghatékony megoldások mellett szakmai képzést is biztosít, mindez elősegíti az egészségügyi információtechnológia alkalmazását, javítja az ellátás minőségét, mondta Vincze Rita, a GE Healthcare közép-kelet-európai igazgatója. A rendezvényen a GE Healthcare ultrahangos berendezést is felajánlott – a mobiltelefon méretű Vscan készülék segítségével a beteg mozgatása nélkül tud vizsgálni a kardiológus.

A digitalizált képalkotó diagnosztikai ellátást nyújtó kórház példája mintaként szolgál a költséghatékony megoldások és a magasabb színvonalú ellátás terén.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.