• Magától nem távozott volna Horváth Ágnes

    Szerző: FH

    Az SZDSZ delegált a miniszteri posztra, nekik van joguk visszahívni - válaszolt keddi tájékoztatóján Horváth Ágnes arra a kérdésre, hogy a koalíció megmentése érdekében nem gondolt -e arra, hogy magától mond le.

    Az egészségügyi miniszter egyúttal bejelentette, hogy Kincses Gyula, a tárca államtitkára is beadta kedden a lemondását. A tárca vezetője, akit április 30-i hatállyal a miniszterelnök mentett fel hétfőn, egyébként azért hívta össze a tájékoztatót, hogy elmondja: a minisztériumban a következő egy hónapban is folytatódik a munka. A kedd délutáni, szakmai szervezetekkel folytatott megbeszélésén három javaslatot is előterjeszt majd, amely az április 1-től eltörölt vizitdíj és napidíj részleges kompenzációját jelentheti.

    Hirdetés

    Horváth Ágnes egyik elképzelése, hogy a háziorvosok a jelenlegi fix finanszírozáson túl teljesítménydíjazást is kapjanak. Ez azt jelentené például, hogy azok az orvosok, akik sok betegüket tudják rávenni a kötelező szűréseken való részvételre, plusz pénzt kapnának. Erre a miniszter javaslata szerint összesen 3 milliárd forintot szánnának.

    A gazdaság kifehérítését segítené az egészségügyi miniszter másik indítványa, amely szerint a magánorvosoknál kifizetett pénz egy részét - az igénybe vett ellátás központilag meghatározott összegének a 70 százalékát - visszakapnák a betegek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

    Példaképpen: az OEP egy méhnyakszűrésért 2 ezer forintot adna a szakrendelőnek. A javaslat szerint ha egy nő magánorvosnál végezteti el a vizsgálatot, akkor ennek az összegnek a 70 százalékát, 1400 forintot megkapna az egészségbiztosítási pénztártól. Ennek feltétele lenne azonban, hogy a magánorvosok minden esetben számlát adjanak a betegnek.

    A miniszter harmadik javaslata szerint több pénzt kapnának az OEP-től azok a kórházak, illetve orvosok, akiket a beteg választ. Jelenleg ha a beteg az általa választott kórházba, illetve orvoshoz megy, az ellátás költségének 30 százalékát maga fizeti, az OEP pedig csak a maradék 70 százalékot utalja át az intézménynek. Az új indítvány szerint megmaradna az orvost választó betegek fizetési kötelezettsége, viszont az OEP átutalná az ellátás teljes összegét, így valójában az intézmény és az orvos összesen az ellátás költségének 130 százalékát kapná meg. Mindezt úgy, hogy a beteg által fizetett 30 százalék kétharmada az orvosnál, egyharmada az intézménynél maradna. Horváth Ágnes szerint ezzel csökkenteni lehetne a hálapénz szerepét.

    Májustól pihenni fog, majd munkát keres, mint bárki más tenné - mondta kérdésre válaszolva a miniszter, aki egyúttal cáfolta azt az értesülést, hogy egy összevont vidéki kórház főigazgatója lesz. Elégedett vagyok az elmúlt egy évvel - válaszolta egy másik kérdésre, amely miniszteri időszakának eredményeit firtatta. Az új biztosítási törvény megváltoztatásáról szóló kérdésre a tárca vezetője azonban kitérő választ adott, szerinte a pénztártörvény módosítása már az MSZP döntése, a következő miniszter dolga ezzel a kérdéssel foglalkozni.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.01 17:11, Megjelenés: 2008.04.01 17:11
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    A világjárvány miatti korlátozások több tízezer idő előtti halált előzhettek meg

    A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.

    Koronavírus - Európai Bizottság: minden tagország egyidejűleg fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz

    Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz, amíg azonban nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása mellett továbbra is gondoskodni kell a vírus terjedésének enyhítéséről - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.