Magától nem távozott volna Horváth Ágnes

Szerző: FH

Az SZDSZ delegált a miniszteri posztra, nekik van joguk visszahívni - válaszolt keddi tájékoztatóján Horváth Ágnes arra a kérdésre, hogy a koalíció megmentése érdekében nem gondolt -e arra, hogy magától mond le.

Az egészségügyi miniszter egyúttal bejelentette, hogy Kincses Gyula, a tárca államtitkára is beadta kedden a lemondását. A tárca vezetője, akit április 30-i hatállyal a miniszterelnök mentett fel hétfőn, egyébként azért hívta össze a tájékoztatót, hogy elmondja: a minisztériumban a következő egy hónapban is folytatódik a munka. A kedd délutáni, szakmai szervezetekkel folytatott megbeszélésén három javaslatot is előterjeszt majd, amely az április 1-től eltörölt vizitdíj és napidíj részleges kompenzációját jelentheti.

Horváth Ágnes egyik elképzelése, hogy a háziorvosok a jelenlegi fix finanszírozáson túl teljesítménydíjazást is kapjanak. Ez azt jelentené például, hogy azok az orvosok, akik sok betegüket tudják rávenni a kötelező szűréseken való részvételre, plusz pénzt kapnának. Erre a miniszter javaslata szerint összesen 3 milliárd forintot szánnának.

A gazdaság kifehérítését segítené az egészségügyi miniszter másik indítványa, amely szerint a magánorvosoknál kifizetett pénz egy részét - az igénybe vett ellátás központilag meghatározott összegének a 70 százalékát - visszakapnák a betegek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

Példaképpen: az OEP egy méhnyakszűrésért 2 ezer forintot adna a szakrendelőnek. A javaslat szerint ha egy nő magánorvosnál végezteti el a vizsgálatot, akkor ennek az összegnek a 70 százalékát, 1400 forintot megkapna az egészségbiztosítási pénztártól. Ennek feltétele lenne azonban, hogy a magánorvosok minden esetben számlát adjanak a betegnek.

A miniszter harmadik javaslata szerint több pénzt kapnának az OEP-től azok a kórházak, illetve orvosok, akiket a beteg választ. Jelenleg ha a beteg az általa választott kórházba, illetve orvoshoz megy, az ellátás költségének 30 százalékát maga fizeti, az OEP pedig csak a maradék 70 százalékot utalja át az intézménynek. Az új indítvány szerint megmaradna az orvost választó betegek fizetési kötelezettsége, viszont az OEP átutalná az ellátás teljes összegét, így valójában az intézmény és az orvos összesen az ellátás költségének 130 százalékát kapná meg. Mindezt úgy, hogy a beteg által fizetett 30 százalék kétharmada az orvosnál, egyharmada az intézménynél maradna. Horváth Ágnes szerint ezzel csökkenteni lehetne a hálapénz szerepét.

Májustól pihenni fog, majd munkát keres, mint bárki más tenné - mondta kérdésre válaszolva a miniszter, aki egyúttal cáfolta azt az értesülést, hogy egy összevont vidéki kórház főigazgatója lesz. Elégedett vagyok az elmúlt egy évvel - válaszolta egy másik kérdésre, amely miniszteri időszakának eredményeit firtatta. Az új biztosítási törvény megváltoztatásáról szóló kérdésre a tárca vezetője azonban kitérő választ adott, szerinte a pénztártörvény módosítása már az MSZP döntése, a következő miniszter dolga ezzel a kérdéssel foglalkozni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tilos a napozás Tilos a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás.

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.