Egészségre veszélyes a kiömlő iszap

MTI
megjelent:

A hétfőn Ajka és Devecser között átszakadt tározóból folyamatosan ömlő barna iszap, más néven vörösiszap a timföldgyártás melléktermékeként keletkező, az egészségre meglehetősen káros anyag, ezért a II. veszélyességi kategóriába sorolják.

Összetételében erősen lúgos és nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz - egyebek mellett ólmot is. A vörösiszap lúgossága miatt, a bőrön maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni az anyagot.

Az anyag radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. Problémát jelenthet viszont, ha a szél sugárzó anyagokat szállít a közelből, így az anyag belélegezve akár tüdőrákot is okozhat.

Egy tonna alumínium gyártása során átlagosan három tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik. A nagy mennyiségű veszélyes hulladék biztonságos elhelyezése is számos környezeti, környezetvédelmi problémát vet fel. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt., amelynek Ajka melletti tározójából hétfőn nagy mennyiségű vörösiszap ömlött ki a szabadba gátszakadás, honlapján a következő olvasható: "Jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására. Nagy gondot fordítunk a vörösiszap-terek rekultivációjára, folyamatos a már feltöltött medencék termőfölddel és növényzettel történő lefedése. Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszert 1999-ben vezettük be."

Halálos áldozatok, eltűntek...

Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettő sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében, a helyszínen több száz szakember dolgozik - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután. Töttős Györgyi az OKF szóvivője a rendőrségtől kapott információik alapján küldte el a 16.30 órai jelentésüket az MTI-nek.

Ebben kifejti: az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az érintettek számára hangsúlyozta: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki és forduljanak orvoshoz. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy kövessék a híradásokat. A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő települést.

A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: összesen 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még 100 katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint 20 civil is segíti a mentést - tette hozzá Töttős Gyöngyi.

(MTI)

Frissítve: 2010.10.04. 16:57, Megjelent: 2010.10.04. 16:57
Címkék: Vörösiszap téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.