• Gyurcsány Ferenc felmentette Horváth Ágnest

    Szerző: FH

    A miniszterelnök április 30-ai hatállyal felmentette Horváth Ágnest az egészségügyi miniszteri posztból - jelentette be a kormányszóvivő, miután Gyurcsány Ferenc fogadta Horváth Ágnest. A miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-ig állapodjanak meg az új miniszter személyéről.

    Daróczi Dávid kormányszóvivő hozzátette: a kormányfő megerősítette, hogy az egészségügy átalakítását folytatni kell a jobb szolgáltatás érdekében, ehhez azonban nyugalomra és párbeszédre van szükség. A megbeszélésről egyéb részleteket nem árult el.

    Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja

      Horváth Ágnes

    Horváth Ágnes egy éve, 2007. április 4. óta látta el Molnár Lajos miniszter utódjaként az egészségügyi tárca vezetői szerepét. A miniszteri posztra a minisztérium államtitkári székéből került, előtte a Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatója volt, de dolgozott az OEP-nél is.
    A Gyurcsány Ferenc vezette kormány egyik legnépszerűtlenebb politikusaként nevéhez fűződik az egészségügyi reform végrehajtásának megkezdése, a vizitdíj és kórházi napidíj kudarcba fulladt bevezetésével együtt.

    Az SZDSZ parlamenti frakciója azt javasolja a párt ügyvivői testületének, hogy április 30-i hatállyal hívja vissza a kormányból a liberális minisztereket és államtitkárokat - jelentette be hétfő délelőtt Kóka János pártelnök a frakció ülése után a Parlamentben. Az ügyvivői testület hétfő este dönt a javaslatról. Az SZDSZ elnöke szerint Gyurcsány Ferenc egyoldalúan felrúgta a koalíciós szerződést.

    Arra a kérdésre, hogy a frakció döntése koalíciós szakítást jelent-e, Kóka János nem adott egyértelmű választ. Mint mondta, minden további kérdésről az ügyvivői testületnek kell döntenie.

    Kóka János bejelentésekor Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is jelen volt, aki azt mondta, ezzel is jelezni akarják, hogy egységes döntés született az SZDSZ-en belül. Súlyosnak ítéljük meg a helyzetet, az ÜT meg fogja hozni a szükséges döntéseket - tette hozzá.

    Gyurcsány saját kormányának egészségügyi reformjára mondott nemet, politikai bűnbakot akar csinálni Horváth Ágnesből - mondta Kóka János. Az SZDSZ lépései nem Horváth Ágnes visszahívásáról szólnak, de méltánytalannak és tisztességtelennek tartják az eljárást.

    Hirdetés

    Kóka János szerint Gyurcsány Ferenc szombaton azt üzente, hogy nem tartja érvényesnek a koalíciós szerződést, ebben a helyzetben pedig az SZDSZ-nek nincs más dolga, mint tudomásul venni a döntést. A koalíció sorsáról ugyanakkor nem dönthet önállóan az SZDSZ, ezt a két pártnak közösen kell megtenni - tette hozzá. Kóka János a hétfői sajtótájékoztatón a reformok folytatásának fontosságáról is beszélt, szerinte ugyanis néhány év múlva liberális reformok nélkül az ország leszakad Európától, és ebben mint mondta, vezető közgazdászok, az MNB elnöke, és lényegében az összes eddigi pénzügyminiszter egyetért velük.

    Nyakó: Horváth Ágnes a reformok áldozata

      Előzmények

   • Gyurcsány: új egészségügyi miniszter kell
   • Alkotmánybírósághoz fordul a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal
   • Árpilisban dől el, büntetnek-e
   • Horváth Ágnes áldozat annak érdekében, hogy folytatódhassanak a reformok és legyen meg az ehhez szükséges támogatás a társadalomban, illetve a koalícióban is - reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője arra, hogy az SZDSZ frakciója a liberális miniszterek és államtitkárok visszahívását javasolja a kisebbik kormánypárt ügyvivői testületének, miután a kormányfő hétfőn reggel felmentette az egészségügyi minisztert.

    Nyakó István hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc döntése nem a múltról szól, hanem a jövőről. Az MSZP a hétvégén is megerősítette, hogy nem kevesebb reformot akar, hanem nagyobb biztonságot az embereknek és több támogatást az intézkedésekhez - mondta az MSZP szóvivője. Nyakó hozzátette: mivel az SZDSZ ügyvivői testülete hétfőn este ül össze, ezért egyelőre ennél részletesebben nem foglalkoznak a kérdéssel a szocialisták.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.31 08:51, Megjelenés: 2008.03.31 08:51
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    A világjárvány miatti korlátozások több tízezer idő előtti halált előzhettek meg

    A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.

    Koronavírus - Európai Bizottság: minden tagország egyidejűleg fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz

    Minden tagország egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a koronavírus elleni oltóanyagokhoz, amíg azonban nem állnak rendelkezésre a jóváhagyott vakcinák, az alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok fenntartása mellett továbbra is gondoskodni kell a vírus terjedésének enyhítéséről - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások