Gyurcsány Ferenc felmentette Horváth Ágnest

Szerző: FH

A miniszterelnök április 30-ai hatállyal felmentette Horváth Ágnest az egészségügyi miniszteri posztból - jelentette be a kormányszóvivő, miután Gyurcsány Ferenc fogadta Horváth Ágnest. A miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-ig állapodjanak meg az új miniszter személyéről.

Daróczi Dávid kormányszóvivő hozzátette: a kormányfő megerősítette, hogy az egészségügy átalakítását folytatni kell a jobb szolgáltatás érdekében, ehhez azonban nyugalomra és párbeszédre van szükség. A megbeszélésről egyéb részleteket nem árult el.

Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja

Horváth Ágnes

Horváth Ágnes egy éve, 2007. április 4. óta látta el Molnár Lajos miniszter utódjaként az egészségügyi tárca vezetői szerepét. A miniszteri posztra a minisztérium államtitkári székéből került, előtte a Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatója volt, de dolgozott az OEP-nél is.
A Gyurcsány Ferenc vezette kormány egyik legnépszerűtlenebb politikusaként nevéhez fűződik az egészségügyi reform végrehajtásának megkezdése, a vizitdíj és kórházi napidíj kudarcba fulladt bevezetésével együtt.

Az SZDSZ parlamenti frakciója azt javasolja a párt ügyvivői testületének, hogy április 30-i hatállyal hívja vissza a kormányból a liberális minisztereket és államtitkárokat - jelentette be hétfő délelőtt Kóka János pártelnök a frakció ülése után a Parlamentben. Az ügyvivői testület hétfő este dönt a javaslatról. Az SZDSZ elnöke szerint Gyurcsány Ferenc egyoldalúan felrúgta a koalíciós szerződést.

Arra a kérdésre, hogy a frakció döntése koalíciós szakítást jelent-e, Kóka János nem adott egyértelmű választ. Mint mondta, minden további kérdésről az ügyvivői testületnek kell döntenie.

Kóka János bejelentésekor Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is jelen volt, aki azt mondta, ezzel is jelezni akarják, hogy egységes döntés született az SZDSZ-en belül. Súlyosnak ítéljük meg a helyzetet, az ÜT meg fogja hozni a szükséges döntéseket - tette hozzá.

Gyurcsány saját kormányának egészségügyi reformjára mondott nemet, politikai bűnbakot akar csinálni Horváth Ágnesből - mondta Kóka János. Az SZDSZ lépései nem Horváth Ágnes visszahívásáról szólnak, de méltánytalannak és tisztességtelennek tartják az eljárást.

Kóka János szerint Gyurcsány Ferenc szombaton azt üzente, hogy nem tartja érvényesnek a koalíciós szerződést, ebben a helyzetben pedig az SZDSZ-nek nincs más dolga, mint tudomásul venni a döntést. A koalíció sorsáról ugyanakkor nem dönthet önállóan az SZDSZ, ezt a két pártnak közösen kell megtenni - tette hozzá. Kóka János a hétfői sajtótájékoztatón a reformok folytatásának fontosságáról is beszélt, szerinte ugyanis néhány év múlva liberális reformok nélkül az ország leszakad Európától, és ebben mint mondta, vezető közgazdászok, az MNB elnöke, és lényegében az összes eddigi pénzügyminiszter egyetért velük.

Nyakó: Horváth Ágnes a reformok áldozata

Előzmények

Horváth Ágnes áldozat annak érdekében, hogy folytatódhassanak a reformok és legyen meg az ehhez szükséges támogatás a társadalomban, illetve a koalícióban is - reagált Nyakó István, az MSZP szóvivője arra, hogy az SZDSZ frakciója a liberális miniszterek és államtitkárok visszahívását javasolja a kisebbik kormánypárt ügyvivői testületének, miután a kormányfő hétfőn reggel felmentette az egészségügyi minisztert.

Nyakó István hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc döntése nem a múltról szól, hanem a jövőről. Az MSZP a hétvégén is megerősítette, hogy nem kevesebb reformot akar, hanem nagyobb biztonságot az embereknek és több támogatást az intézkedésekhez - mondta az MSZP szóvivője. Nyakó hozzátette: mivel az SZDSZ ügyvivői testülete hétfőn este ül össze, ezért egyelőre ennél részletesebben nem foglalkoznak a kérdéssel a szocialisták.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.