• Újabb francia asszony akar eutanáziát

    Szerző: FH

    Tíz nappal Chantal Sebire halála után egy újabb francia nő kezdett küzdelmet azért, hogy meghalhasson orvosok segítségével. A 73 éves asszony Charcot-kórban szenved, aminek tünete a végtagok gyakori kificamodása, majd rendszeres törésük és deformálódásuk.

    Az idős nő három éve beteg, lábai már nem mozdulnak, nem tud járni, és a kór átterjedt a kezeire is. A lelkileg is megtört asszony meg akar halni, mielőtt teljesen lebénul. Jogi képviselője, Gilles Antonowicz közlése szerint az idős nő a nantes-i bíróságtól kérte, hogy orvos közremüködésével meghalhasson. Amennyiben ezt nem kapja meg, Svájcba viteti magát, és ott próbál végezni magával mások segitségével.

    Hirdetés

    Ez az ügyvéd képviselte a 10 napja elhunyt Chantal Sebire-t is. Az 52 éves nőt múlt szerdán találták holtan otthonában. Valószinűleg túladagolt altatóktól halt meg. Eutanáziakérelmét két nappal előbb utasította el a bíróság.

      Eutanázia Európában

    Az Európai Unióban csak három országban engedélyezik az eutanáziát, ezek: Belgium, Hollandia és Luxemburg. 
    Sebire halálával egy időben távozott eutanázia alkalmazásával Hugo Claus, 78 éves belga író, aki Alzheimer-kórban szenvedett.

    Chantal Sebire nagy szimpátiát váltott ki Franciaországban azzal, hogy kamerák elé állva a nyilvánosság előtt kért lehetőséget a "kegyes halálra". Az 52 éves Sebire arcát a rák egy ritka fajtája támadta meg: elviselhetetlen fájdalmai voltak, elveszítette arcvonásait, látását, szaglását, ízlelését.

    "Egy állatot sem kényszerítenének annyi szenvedésre, amennyin már átmentem" - jelentette ki az asszony, mielőtt Nicolas Sarkozy francia elnök közbenjárását kérte a kegyes halál engedélyezéséhez. A francia törvények szerint az orvos legfeljebb beszüntetheti bizonyos esetekben az életben tartó kezelést, de nem tehet olyasmit, amivel előidézi a gyógyíthatatlan beteg halálát. Sebire asszony korábban közölte, hogy nem fog fellebbezni a bírósági ítélet ellen, és más módon is meg tudja szerezni a szükséges gyógyszert.

    "Tudom, mit kell tennem, mire van szükségem, és ha nem tudom megszerezni Franciaországban, megszerzem máshol" - mondta nem sokkal halála előtt.

    (FH)

     

    Legutóbb frissült: 2008.03.30 18:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    A belgák többsége támogatja a gyerekek halálhoz való jogát

    A belgák elsöprő többsége, 74 százaléka támogatja, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak is kérhessék orvosaiktól, hogy vessenek véget életüknek - derül ki a La Libre Belgique által szerdán közzétett, reprezentatív közvélemény-kutatási adatokból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.