• Egyre több gyermek születik császármetszéssel

    Szerző: MTI

    Várhatóan egyre több amerikai nő szül császármetszéssel az előrelátható jövőben - állapították meg hétfőn közzétett elemzésükben kormányzati kutatók.

    Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézeteinek (NIH) szakemberei szerint az első gyereküket szülő nők mintegy harmadánál császármetszést alkalmaznak.

    Hirdetés

    Jun Zhang, a tanulmány vezető szerzője az ország 19 kórházában lezajlott 230 ezer szülés adatait tekintette át, amelyek eredményét "meglepőnek" nevezte. Sok kórház és orvos ugyanis azt az elvet követi, hogy ha egyszer császármetszéssel szült egy nő, akkor a következő terhességeknél is műtéttel jöjjön világra a baba. Az új klinikai ajánlások szerint azonban a legtöbb először császárral szült nő számára ugyanolyan biztonságos a hüvelyi szülés, mint a császármetszés.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány összefüggést talált az indított szülések és a császármetszés nagyobb aránya között is. Azoknál a nőknél, akiknél kémiai anyaggal indították el a szülést, kétszer nagyobb volt a kockázata, hogy császármetszéssel fejeződik az be. Az amerikai trend bő évtizede változatlan, az 1990-es évek közepétől több mint 50 százalékkal emelkedett a császármetszések aránya az országban. Ennek okai között lehet, hogy nagyobb a megszületett babák súlya, nagyobb a szülő anyák súlya, későbbi életkorban szülnek a nők, és egyre több az ikerszülés. Ezen túlmenően az orvosok is gyakrabban ajánlják fel a szülés császármetszéssel való lezárását, ha a vajúdás során nehézség adódik. A tanulmány az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban jelent meg.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült: 2010.09.02 00:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    A császármetszésnek hosszú távon előnye is lehet

    A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszületés rizikója - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.