• Kelet-európai orvosok Nyugat-Európába tartanak

    Szerző: MTI

    A magasabb fizetés kedvéért Nyugat-Európába áramló kelet-európai orvosokról, a jelenség által okozott problémáról közölt cikket szerdán a Süddeutsche Zeitung.

    "Köszönjük, inkább elmegyünk" - ez a mottója 2500 cseh orvos fenyegetésének, akik alacsony fizetésük és a rossz munkakörülmények ellen tiltakoznak. Amennyiben az év végéig nem kapnak jelentős fizetésemelést, felmondanak.

    Hirdetés

    Csatakiáltásuk rávilágít a többi közép- és kelet-európai országban is gondot okozó akut problémára. Amióta ezek az államok csatlakoztak az Európai Unióhoz, orvosok és kórházi ápolónők tömeges elvándorlása figyelhető meg Európa gazdagabb, nyugati felébe.

    Távozásukkal fájdalmas űrt hagynak maguk után. Csehországban jelenleg 700 orvosi állás betöltetlen, vidéken rohamosan apad a háziorvosok száma. Bulgáriában is aggasztó a helyzet. Anna-Maria Boriszova egészségügyi miniszter szerint naponta eggyel kevesebb orvos marad a balkáni országban. Az EU-belépés (2007) óta Romániából 6000 orvos, fogorvos és gyógyszerész távozott olyan országokba, amelyek elismerik a román diplomát. Mellettük több mint négyezer ápolónő is hátat fordított az országnak.

    Románia esete rávilágít a bajok gyökerére. Egy fiatal román orvos fizetése általában nem több 350 eurónál - igaz, a lehető legjobb kezelés érdekében a páciensek ezt a saját zsebükből fizetett hálapénzzel toldják meg. Egy kivándorolt orvos Franciaországban, Angliában vagy Németországban a fenti összeg tízszeresét keresi azonos beosztásban. "Hab a tortán", hogy a bukaresti kormány - az államháztartás rendbehozatala érdekében - nemrég bejelentette a közalkalmazottak (köztük az egészségügyi dolgozók) fizetésének 25 százalékos csökkentését.

    Nyugat-Európa csak nyer az elvándorlással

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kelet-európai orvoskaravánból Németország is profitál: az érkező fiatalok legalább részben pótolják azokat a német orvosokat, akik a magasabb fizetés kedvéért skandináv országokba vagy Svájcba települnek át. Ezzel együtt tavaly 5000 orvosi állás volt betöltetlen német kórházakban és klinikákon. Az intézmények ezért szinte már lasszóval fogják a jelölteket - például hajlandók kifizetni a kelet-európai jövevények által elvégzendő nyelvtanfolyam költségeit.

    A Kelet- és Közép-Európát elhagyó szakemberek egyfajta láncreakciót indítottak be: a Bulgáriában vagy Csehországban megüresedő állásokat Fehéroroszországból, Ukrajnából, sőt Indiából érkező orvosok töltik be.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.08.18 11:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Hazaküldenék a magyar orvosokat

    A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat, és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára.

    Dr. Tímár József: A digitális patológia már rövid távon megoldást jelenthetne a súlyos szakemberhiányra

    Idén lesz negyven éve, hogy végzett a Semmelweis Egyetem medikus képzésén, majd patológus szakvizsgát tett. Ez az utolsó éve az igazgatói székében, mint egyetemi tanár és kutató azonban folytatja, illetve elnöke az Egészségügyi Szakmai Kollégium Patológiai Tagozatának. Ismeri a megoldás kulcsát a patológushiányra? Eléri a digitális patológia kiépítését hazánkban? Szélmalomharc, hiábavaló küzdelem az övé?

    Magyarországon nem vétett az Egyesült Királyságban eltiltott magyar patológus

    Nem hibázott magyarországi munkáiban az a szegedi patológus, akit az Egyesült Királyságban szakmai vétségek miatt korábban eltiltottak a munkavégzéstől - állapította meg a Patológiai Intézetben az elmúlt hónapokban végzett ellenőrzés.

    Orvos-és ápolóhiány: az elvándorlás mellett a szülés és a nyugdíjazás is az okok között

    Vegyes a kép. Van, ahol nem akkora probléma az elvándorlás, mert magas minőségű szakkórházról van szó, vagy éppen kisvárosi intézményként versenyképesek abban, hogy helyben vannak. Van, ahol viszont égető szükség lenne több szakorvosra. Általánosan mindenhol keresik a szakápolókat.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.