Kelet-európai orvosok Nyugat-Európába tartanak

Szerző: MTI

A magasabb fizetés kedvéért Nyugat-Európába áramló kelet-európai orvosokról, a jelenség által okozott problémáról közölt cikket szerdán a Süddeutsche Zeitung.

"Köszönjük, inkább elmegyünk" - ez a mottója 2500 cseh orvos fenyegetésének, akik alacsony fizetésük és a rossz munkakörülmények ellen tiltakoznak. Amennyiben az év végéig nem kapnak jelentős fizetésemelést, felmondanak.Csatakiáltásuk rávilágít a többi közép- és kelet-európai országban is gondot okozó akut problémára. Amióta ezek az államok csatlakoztak az Európai Unióhoz, orvosok és kórházi ápolónők tömeges elvándorlása figyelhető meg Európa gazdagabb, nyugati felébe.

Távozásukkal fájdalmas űrt hagynak maguk után. Csehországban jelenleg 700 orvosi állás betöltetlen, vidéken rohamosan apad a háziorvosok száma. Bulgáriában is aggasztó a helyzet. Anna-Maria Boriszova egészségügyi miniszter szerint naponta eggyel kevesebb orvos marad a balkáni országban. Az EU-belépés (2007) óta Romániából 6000 orvos, fogorvos és gyógyszerész távozott olyan országokba, amelyek elismerik a román diplomát. Mellettük több mint négyezer ápolónő is hátat fordított az országnak.

Románia esete rávilágít a bajok gyökerére. Egy fiatal román orvos fizetése általában nem több 350 eurónál - igaz, a lehető legjobb kezelés érdekében a páciensek ezt a saját zsebükből fizetett hálapénzzel toldják meg. Egy kivándorolt orvos Franciaországban, Angliában vagy Németországban a fenti összeg tízszeresét keresi azonos beosztásban. "Hab a tortán", hogy a bukaresti kormány - az államháztartás rendbehozatala érdekében - nemrég bejelentette a közalkalmazottak (köztük az egészségügyi dolgozók) fizetésének 25 százalékos csökkentését.

Nyugat-Európa csak nyer az elvándorlással

A kelet-európai orvoskaravánból Németország is profitál: az érkező fiatalok legalább részben pótolják azokat a német orvosokat, akik a magasabb fizetés kedvéért skandináv országokba vagy Svájcba települnek át. Ezzel együtt tavaly 5000 orvosi állás volt betöltetlen német kórházakban és klinikákon. Az intézmények ezért szinte már lasszóval fogják a jelölteket - például hajlandók kifizetni a kelet-európai jövevények által elvégzendő nyelvtanfolyam költségeit.

A Kelet- és Közép-Európát elhagyó szakemberek egyfajta láncreakciót indítottak be: a Bulgáriában vagy Csehországban megüresedő állásokat Fehéroroszországból, Ukrajnából, sőt Indiából érkező orvosok töltik be.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.