• Ismét a magyar csapat nyert!

    Szerző: MTI

    Ismét a magyar csapat nyerte meg a nemzetek pontversenyét, s a legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett a Transzplantált és Dializált Betegek Európai Versenyén, amelyet idén Írországban rendeztek meg.

    Az augusztus 8. és 15. között immár hatodik alkalommal megrendezett sportversenyre 23 európai országból 342 résztvevő érkezett. A rajthoz állt transzplantáltak között voltak máj-, vese-, szív-, csontvelő-, tüdőátültetett betegek, egyes versenyzők pedig több új szerv segítségével kaptak esélyt az életben maradásra, majd a felépülés után a minőségi életre, a sportolásra.

    Hirdetés

    A szervátültetés sikerét mutatja az a tény, hogy az új szervvel élő és a művesekezelést kapó betegek számára tíz évvel ezelőtt indított speciális versenyeken ma már számtalan sportágban mérik össze erejüket a résztvevők. Idén Dublinban az úszás, asztalitenisz, tenisz, röp-, tollaslabda, kerékpározás, minimaraton mellett a darts és a nálunk kevésbé ismert petang szerelmesei is megmérkőztek egymással.

      Transzplantáció és várólista


    Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára. Transzplantáció és várólista>>

    A nemzetek pontversenyét az előző évek eredményeihez hasonlóan, immár hatodik alkalommal a 40 sportolóval felvonuló magyar csapatnak sikerült megnyernie. Második a házigazda Írország csapata lett, a harmadik helyre pedig Németország - transzplantált, illetve művese kezelésben részesülő - versenyzői kerültek.

    A legeredményesebb transzplantált női és férfi sportoló szintén magyar versenyző lett - Jung Andrásné és Mezei Gergő vehette át a legjobb teljesítményért járó medált - mondta el az MTI-nek Berente Judit, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.08.17 15:48
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új betegazonosító rendszer

    A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Kivonták a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

    Kiegészítve korábbi határozatát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamennyi, jelenleg gyógyszertárban, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból.

    Férfiegészség a WHO európai régiójában

    Túlságosan sok európai férfi elkerülhető okok: azaz gyógyítható, ám – időben – föl nem fedezett, vagy nem komolyan vett és ezért nem is kezelt betegségek miatt fiatalon hal meg. Ez a fő megállapítása a témát mélységében most először feldolgozó WHO jelentésnek, amelyet tegnap ismertettek újságírókkal Rómában, a WHO európai régiójának döntéshozói által szervezett találkozón.

    Megkezdődött az egészségügyi magánszolgáltatók kötelező csatlakozása az EESZT-hez

    A csatlakozást azon intézményeknek kell november 1-jéig befejezni, amelyek a Központi Implantátumregiszter vagy a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszter rendszerébe már eddig is kötelesek voltak adatokat szolgáltatni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások