• Évente 19-20 milliárd forint hálapénzt fizetünk

    Szerző: FH

    Három hónap alatt - novemberben, decemberben és januárban - az emberek összesen 44 milliárd forintot költöttek az egészségükre Magyarországon - derül ki a Szonda Ipsos csütörtökön közzétett jelentéséből.

    A magyarok 13 milliárd forintot költöttek januárban vényköteles gyógyszerekre, recept nélküliekre és táplálék-kiegészítőkre pedig 14,8 milliárdot. Novemberben, decemberben és januárban fogorvosra 3,7 milliárdot, vizitdíjra 1,8, magánorvosra 1,1 milliárdot fizettek ki.

    Januárban a magyar felnőttek csaknem fele, 45 százalékuk váltott ki receptköteles gyógyszert, 37 százalékuk vásárolt vény nélküli készítményt és 28 százalék táplálék-kiegészítőt. A lakosság ez utóbbi két kategóriában - "öngyógyító szerekre" - fejenként 1189 forintot költött, ez az összeg 20 százalékkal haladta meg a vényre felírt, támogatott gyógyszerek után kifizetett önrész nagyságát.

    Hirdetés

    A lakosság több mint a fele, 53 százaléka három hónap alatt legalább egyszer elment háziorvosához, negyede volt szakrendelésen is, és 4 százaléka kórházi ellátást kapott. Magánorvosnál az emberek 3 százaléka járt.

    A valós összeg nagyobb lehet

    A közvélemény-kutató vizsgálata szerint egy magyar felnőtt havonta átlagosan 194 forintot fizet ki hálapénzre - ennek alapján egy évben összesen 19,6 milliárd forint hálapénzt adnak oda. A Szonda Ipsos elemzése szerint a valós összeg valószínűleg nagyobb ennél, mivel a megkérdezettek nem szívesen válaszoltak erre a kérdésre, és feltehetően kevesebb pénzt is vallottak be a ténylegesnél.

    A kutatásból kiderül még: a magasabb iskolai végzettségűek többet költenek egészségügyi kiadásokra, mint a kevésbé iskolázottak. Emellett a jobb anyagi körülmények között élők másféle termékeket vesznek, mint a szegényebbek.

    A legmagasabb státuszúak sokkal többet költenek magán-egészségügyi ellátásra és hálapénzre, viszont az ő gyógyszerkiadásaik elmaradnak a többi csoport költségei mögött. Januárban például erre fejenként 592 forintot költöttek, míg a teljes felnőtt lakosság átlagosan 979 forintot. A budapestiek is sokkal többet fizettek egészségügyi termékekért és a különböző ellátásokért, kiadásaik 40 százalékkal haladják meg az országos átlagot. A férfiak és nők egészségkosara is különbözik: a sport kategória kivételével a nők többet költenek a férfiaknál.

    A felmérést február elején készítették, 1500 magyar felnőtt megkérdezésével.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.27 16:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    A skizofrénia kezelése

    A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek, így sokáig szinte teljes értékű életminőség biztosítható, jó orvos-beteg-család együttműködés és persze valamennyi szerencse esetén.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Az UV sugárzás rontja a lupus tüneteit

    A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.