Debrecen perli az OEP-et

Szerző: Medipress

Pert indít és versenyhivatali eljárást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen Debrecen önkormányzata, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt.

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, illetve tisztességtelen piaci magatartás miatt bepereli a debreceni önkormányzat az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) - közölte Kósa Lajos sajtótájékoztatóján.

A hajdú-bihari város polgármestere szerint erre azért van szükség, mert a háziorvosok olyan szerződést kötöttek a pénztárral, amely megakadályozza őket abban, hogy érdemben felléphessenek a finanszírozási gondok - konkrétan a vizitdíj eltörlése után kieső bevételek miatt.

Az önkormányzat két héten belül beadja a keresetet a bíróságra, illetve a Gazdasági Versenyhivatalnál is eljárást kezdeményeznek. Kósa Lajos elmondta: az egészségügyi törvény alapján a pénztár köteles finanszírozni az ellátást, mivel azonban a kormány egyértelművé tette, hogy nem pótolja a vizitdíjjal kieső bevételeket, a háziorvosi praxisok tarthatatlan helyzetbe kerültek.

Az OEP-pek kötött szerződéseik alapján hiába változik a támogatási rendszer, az orvosok nem kezdeményezhetnek egyeztetést arról, vagyis nem kényszeríthetik ki az OEP-től, hogy finanszírozza a szolgáltatást, az elvégzett munkát.

Ez a megállapodás a jelenlegi helyzetben veszélyezteti az ellátást, és mivel erről az önkormányzatnak felelőssége gondoskodni, Debrecennek minden jogalapja megvan a próbaperhez, amihez bármely más önkormányzat csatlakozhat - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Debrecen polgármestere szerint a heteken belül elinduló próbapernek országos hatása lehet.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Házi betegápolás, otthoni...

Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.