Diákok vesznek légzésfigyelőt Gyulán

Szerző: FH

Három mázsa egy- és kétforintost gyűjtöttek össze diákok a gyulai kórház gyermekosztályának. A több, mint 200 ezer forintnyi adományból négy légzésfigyelő monitort vesznek, amelyek a bölcsőhalál megelőzésében nyújtanak segítséget.

A diákok három hónap alatt több mint 200 ezer forint értékben gyűjtöttek össze egy- és kétforintos érméket. Az adományt kedden adták át a Békés Megyei Diákönkormányzat képviselői a kórháznak.

A Békés Megyei Diákönkormányzat az év elején alakult, ez volt az első jótékonysági akciója - mondta el a Független Hírügynökségnek Szeder Attila Zsolt diákelnök.

A három mázsa fémpénzből olyan légzésfigyelő monitorokat vesz a kórház, melyek akkor riasztanak, ha egy csecsemő lélegzése kihagy. Ezzel az eszközzel elkerülhető a bölcsőhalál, mely elsősorban a koraszülötteket, az ikreket, a dohányzó szülők gyermekeit, illetve a légúti betegséggel született csecsemőket veszélyezteti.

- Bölcsőhalál minden évben előfordul - mondta el dr. Sipos Péter, a gyermekosztály vezetője. Tavaly Békés megyében egy, míg két éve négy csecsemő halt bölcsőhalált. A gyulai kórház gyermekosztályán hat légzésfigyelő monitor van, ehhez az adományból további négyet vesznek.

Sipos doktor szerint minél több légzésfigyelő monitorra lenne szükség. A gyermekosztály vezetője elmondta: csökkenthető lenne az otthoni bölcsőhalál esetek száma, ha az önkormányzatok is vásárolnának ilyen eszközöket, amelyeket azután a veszélyezetett családoknak adnának kölcsön a védőnői szolgálaton keresztül.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.