Diákok vesznek légzésfigyelőt Gyulán

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.03.18.

Három mázsa egy- és kétforintost gyűjtöttek össze diákok a gyulai kórház gyermekosztályának. A több, mint 200 ezer forintnyi adományból négy légzésfigyelő monitort vesznek, amelyek a bölcsőhalál megelőzésében nyújtanak segítséget.

A diákok három hónap alatt több mint 200 ezer forint értékben gyűjtöttek össze egy- és kétforintos érméket. Az adományt kedden adták át a Békés Megyei Diákönkormányzat képviselői a kórháznak.

A Békés Megyei Diákönkormányzat az év elején alakult, ez volt az első jótékonysági akciója - mondta el a Független Hírügynökségnek Szeder Attila Zsolt diákelnök.

A három mázsa fémpénzből olyan légzésfigyelő monitorokat vesz a kórház, melyek akkor riasztanak, ha egy csecsemő lélegzése kihagy. Ezzel az eszközzel elkerülhető a bölcsőhalál, mely elsősorban a koraszülötteket, az ikreket, a dohányzó szülők gyermekeit, illetve a légúti betegséggel született csecsemőket veszélyezteti.

- Bölcsőhalál minden évben előfordul - mondta el dr. Sipos Péter, a gyermekosztály vezetője. Tavaly Békés megyében egy, míg két éve négy csecsemő halt bölcsőhalált. A gyulai kórház gyermekosztályán hat légzésfigyelő monitor van, ehhez az adományból további négyet vesznek.

Sipos doktor szerint minél több légzésfigyelő monitorra lenne szükség. A gyermekosztály vezetője elmondta: csökkenthető lenne az otthoni bölcsőhalál esetek száma, ha az önkormányzatok is vásárolnának ilyen eszközöket, amelyeket azután a veszélyezetett családoknak adnának kölcsön a védőnői szolgálaton keresztül.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Hasznos tippek a nyugodt iskolakezdéshez

Szeptember első napjai még a rutinos iskolások számára is izgalmasak, de azoknak a kicsiknek, akik most kezdik az első osztályt, akár ijesztőek is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.