Valódi munkát kérnek a fiatal gyakorló orvosok

Szerző: FH

Mégsem kell majd fizetni a szakorvosi képzésért, a nagy ellenállás miatt az egészségügyi tárca visszavonta ugyanis az erről szóló javaslatát - írja a Népszabadság.

A legújabb tervek szerint a kórházak és a költségvetés közösen állnák a költségeket: a havi 70 ezer forintos képzési díjat és járulékait a büdzsé, a béreket pedig az intézmények fizetnék. A hiányszakmákat a mostani fizetés másfélszeresével tennék vonzóbbá - ilyen terület például a patológia, a pszichiátria, a radiológia vagy a röntgendiagnosztika.

Az új rendszer a 2009-től végzőket érintené, a kórházak szerint azonban kérdéses, hogy ki tudnák-e fizetni a rájuk eső költségeket.

Szakorvosokból egyébként állandó a hiány itthon, a frissen végzettek negyede mégsem talál munkát magának. Az orvostudományi egyetemek hallgatóinak érdekképviselete azt szeretné ezért elérni, hogy a rezidenseket egy bizonyos gyakorlati óraszám után önálló munkára is alkalmasnak tekintsék, és tevékeny részesei legyenek a gyógyításnak.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

MR-vizsgálat MR-vizsgálat

Mit lehet vizsgálni MR segítségével? Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Milyen a maszk hatékonysága? -...

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.