Mérlegelik a biztosítási reform módosítását?

Szerző: FH

Magas szintű egyeztetés folyik a kormánykoalícióban az egészségbiztosítási törvény módosításáról - értesült a Népszabadság. Kökény Mihály szerint ugyanakkor szó sincs a visszavonásról vagy az ütemezés módosításáról.

A Népszabadság információi szerint a szocialisták többsége szerint a több pénztáras modellről szóló szabályozást jelentősen át kell alakítani vagy egy időre vissza kell vonni. Elképzelhető, hogy visszatérnek egy korábbi javaslathoz, amely alapján területi alapon több pénztárat szerveznének a monopolhelyzetű Országos Egészségbiztosítási Pénztár helyett, a magántőke részvétele nélkül - írja a lap.

Az állami vállalatok versengését állítólag az SZDSZ is támogatná, a héten valószínűleg a szabad demokraták is tárgyalnak a törvényről. A lap szerint vannak, akik a tárcacserét sem tartják kizártnak, míg mások szerint a koalíciós szerződés nem ad lehetőséget erre.

Nincs napirenden a módosítás

Kökény Mihály szerint ugyanakkor szó sincs az egészségbiztosítási törvény visszavonásáról, a politikusnak nincs tudomása az átalakítás ütemezésének módosításáról sem. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a Világgazdaságnak azt mondta: a február 11-én elfogadott szabályozás alapján folyik a végrehajtás, azaz döntöttek a központi régió felosztásáról, és 761 millió forintot átcsoportosítottak a pénztárak alapításával járó költségekre.

Készül az a nyilvános pályázat is, amellyel külföldi befektetésekben és pénzügyekben jártas társaságot keresnek. Ennek feladata az egészségbiztosítási reform nemzetközi megismertetése, az esetleges befektetők felkutatása lesz.

A 22 állami tulajdonú "előpénztár" kisebbségi tulajdonának eladására június végéig írják ki az értékesítési pályázatot - olvasható a lapban.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.