• Átalakulhat az egészségügy finanszírozása

    Szerző: FH

    A kormánypártok továbbra sem tervezik a vizitdíj és a kórházi napidíj kiesése után keletkező hiány pótlását a költségvetésből, azonban az MSZP új finanszírozási rendszer kidolgozását kezdeményezte az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban.

    A módosítást a kormány által benyújtott - a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló - törvényjavaslathoz nyújtotta be az egészségügyi bizottság hétfőn. Ez felhatalmazná a kormányt - vagyis az Egészségügyi Minisztériumot (EüM) - hogy "dolgozza ki az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás megfelelő működését biztosító új finanszírozási rendszert és legkésőbb április 30-ig terjessze az Országgyűlés elé."

    A Független Hírügynökség információi szerint az új finanszírozási rendszer egyfajta teljesítmény-elv szerint juttatna nagyobb összeget az egészségügyi rendszerbe. Az egyik elképzelés szerint például a szakorvosi vizsgával rendelkező orvosok havonta kiegészítő juttatást kapnának. A módosítás ugyanakkor nem juttatná vissza a rendszerbe a vizitdíj és a napidíj eltörlésével kieső teljes összeget.

    Kiszorulhat a magántőke

    Hírügynökségi információk szerint a koalíciós pártok nem várják meg az ősszel esedékes népszavazást az egészségbiztosítási reform átalakítása kapcsán, várhatóan még a tavaszi törvényhozási ciklusban módosítják az egészségbiztosítás átalakítását célzó törvényt.

    Hirdetés

    A kormánypártok valószínűleg úgy módosítják a jogszabályt, hogy abból kihagyják a magántőkét, vagyis a 2009-től felálló 22 új pénztár 100 százalékos állami tulajdonban maradhat. Így az MSZP eredeti elképzelése valósulhat meg, amely közel áll ahhoz, ami a reform kapcsán a Fidesz is hangoztatni szokott.

    Mibe kerül az országnak?

    Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz és a KDNP a népszavazással olyan terhet raktak Magyarország nyakába, amely akár az adócsökkentést is hátráltathatja. A miniszterelnök azt mondta: nincs benne dac vagy sértettség, a kormány elvégzi a feladatát, és megszünteti a három díjat, de kérdés, hogy ez mibe fog kerülni az országnak. Az Országgyűlés ma szavaz a népszavazással eltörölt díjakkal kapcsolatos törvényjavaslatokról. A kormány elképzelése szerint április elsejétől nem kellene fizetni az egészségügyért és a felsőoktatásért.

    A Fidesz a kormányzati negyedre szánt 142 milliárdból pótolná a bevételkiesést. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes-szóvivője azt mondta ez az összeg körülbelül nyolc évre lenne elég erre a célra. A kormányszóvivő szerint azonban ez nem megoldható. Az a pénz, amiről Cser-Palkovics András beszélt, nem az államé ugyanis. Azt magánbefektetők biztosították volna a komplexum megépítéséhez, az állam pedig 20-25 év alatt fizette volna vissza- fogalmazott Daróczi Dávid.

    Hivatalos a népszavazás végeredménye

      Hivatalos végeredmény

    A hivatalos végeredmény szerint a választópolgárok 50,51 század százaléka, összesen 4 millió 61 ezer 15 ember voksolt, a választók többsége úgy döntött: töröljék el a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, és ne vezessék be a tandíjat Magyarországon. A kórházi napidíj eltörlésével kapcsolatban 3 385 981 választó, az érvényesen szavazók 84,08 százaléka voksolt igennel, míg nemmel 640 936-an szavaztak. A vizitdíj eltörlésére 3 321 313 -en voksoltak, ami az érvényes szavazatok 82,42 százaléka volt, a nem szavazatok száma ebben a kérdésben 708 283 volt.

    Hétfő délután négy órától hivatalossá vált a március 9-i országos, ügydöntő népszavazás végeredménye, nem érkezett ugyanis érdemi panasz, amely megtámadná azt. Választási kifogást az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), illetve a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) lehetett eddig benyújtani.

    Madarász Gabriella, a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának szóvivője elmondta, hogy a népszavazás kapcsán egyetlen választási kifogás érkezett, de az sem az eredmény ellen. A panasz ráadásul az érdemi vizsgálatra alkalmatlan volt, ezért elutasították, tartalmáról a szóvivő nem beszélt. Benkő István, az Országos Választási Iroda sajtóreferense pedig azt közölte, hogy az OVB-hez egyetlen kifogás sem érkezett.

    A népszavazás eredménye három évig köti az Országgyűlést, vagyis ennyi ideig nem dönthet azzal ellentétesen.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.17 18:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egy egészséges megoldás az Ön nyugalmáért: mire jó az egészségpénztár?

    Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

    TAJ-kártya - Érdemes ezekkel tisztában lenni

    Szeretné tudni, milyen procedúra előzi meg a TAJ-kártya kiváltását? Mi történik, ha elveszíti vagy ellopják? Mikor kell fizetni érte? Most minden kérdésére választ adunk.

    Külföldön él, de itthon jár orvoshoz? - Bírságot kaphat

    Sokan elfelejtkeznek róla, pedig 10 000-től 100 000 Ft-ig terjedő bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből.

    Hosszú sorok a rendelőkben - Milyen lehetőségeink vannak?

    Egy MR vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb várólistákkal kell számolnunk, ha egy gyógyító beavatkozásra kerül a sor. Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az OEP által kezelt központi várólistán.

    Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás: melyik mire jó?

    Munkavállalóként a munkáltatói egészségpénztári hozzájáruláson túl már lehetőség van a célzottan magánorvosi ellátást finanszírozó egészségbiztosítás választására is, akár kafetéria keretében is.

    Utazás, baleset, biztonság

    Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen megőrizne a családi nyaralásról. Mégis, mindössze az üdülni indulók egyharmada gondol a naptej és a törölköző mellett az utasbiztosításra is, ami nélkül pedig nem csak a pihenés, hanem talán az egész életünk is tönkremehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.