Átalakulhat az egészségügy finanszírozása

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.03.17.

A kormánypártok továbbra sem tervezik a vizitdíj és a kórházi napidíj kiesése után keletkező hiány pótlását a költségvetésből, azonban az MSZP új finanszírozási rendszer kidolgozását kezdeményezte az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban.

A módosítást a kormány által benyújtott - a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló - törvényjavaslathoz nyújtotta be az egészségügyi bizottság hétfőn. Ez felhatalmazná a kormányt - vagyis az Egészségügyi Minisztériumot (EüM) - hogy "dolgozza ki az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás megfelelő működését biztosító új finanszírozási rendszert és legkésőbb április 30-ig terjessze az Országgyűlés elé."

A Független Hírügynökség információi szerint az új finanszírozási rendszer egyfajta teljesítmény-elv szerint juttatna nagyobb összeget az egészségügyi rendszerbe. Az egyik elképzelés szerint például a szakorvosi vizsgával rendelkező orvosok havonta kiegészítő juttatást kapnának. A módosítás ugyanakkor nem juttatná vissza a rendszerbe a vizitdíj és a napidíj eltörlésével kieső teljes összeget.

Kiszorulhat a magántőke

Hírügynökségi információk szerint a koalíciós pártok nem várják meg az ősszel esedékes népszavazást az egészségbiztosítási reform átalakítása kapcsán, várhatóan még a tavaszi törvényhozási ciklusban módosítják az egészségbiztosítás átalakítását célzó törvényt.

A kormánypártok valószínűleg úgy módosítják a jogszabályt, hogy abból kihagyják a magántőkét, vagyis a 2009-től felálló 22 új pénztár 100 százalékos állami tulajdonban maradhat. Így az MSZP eredeti elképzelése valósulhat meg, amely közel áll ahhoz, ami a reform kapcsán a Fidesz is hangoztatni szokott.

Mibe kerül az országnak?

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz és a KDNP a népszavazással olyan terhet raktak Magyarország nyakába, amely akár az adócsökkentést is hátráltathatja. A miniszterelnök azt mondta: nincs benne dac vagy sértettség, a kormány elvégzi a feladatát, és megszünteti a három díjat, de kérdés, hogy ez mibe fog kerülni az országnak. Az Országgyűlés ma szavaz a népszavazással eltörölt díjakkal kapcsolatos törvényjavaslatokról. A kormány elképzelése szerint április elsejétől nem kellene fizetni az egészségügyért és a felsőoktatásért.

A Fidesz a kormányzati negyedre szánt 142 milliárdból pótolná a bevételkiesést. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes-szóvivője azt mondta ez az összeg körülbelül nyolc évre lenne elég erre a célra. A kormányszóvivő szerint azonban ez nem megoldható. Az a pénz, amiről Cser-Palkovics András beszélt, nem az államé ugyanis. Azt magánbefektetők biztosították volna a komplexum megépítéséhez, az állam pedig 20-25 év alatt fizette volna vissza- fogalmazott Daróczi Dávid.

Hivatalos a népszavazás végeredménye

Hivatalos végeredmény

A hivatalos végeredmény szerint a választópolgárok 50,51 század százaléka, összesen 4 millió 61 ezer 15 ember voksolt, a választók többsége úgy döntött: töröljék el a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, és ne vezessék be a tandíjat Magyarországon. A kórházi napidíj eltörlésével kapcsolatban 3 385 981 választó, az érvényesen szavazók 84,08 százaléka voksolt igennel, míg nemmel 640 936-an szavaztak. A vizitdíj eltörlésére 3 321 313 -en voksoltak, ami az érvényes szavazatok 82,42 százaléka volt, a nem szavazatok száma ebben a kérdésben 708 283 volt.

Hétfő délután négy órától hivatalossá vált a március 9-i országos, ügydöntő népszavazás végeredménye, nem érkezett ugyanis érdemi panasz, amely megtámadná azt. Választási kifogást az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), illetve a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) lehetett eddig benyújtani.

Madarász Gabriella, a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának szóvivője elmondta, hogy a népszavazás kapcsán egyetlen választási kifogás érkezett, de az sem az eredmény ellen. A panasz ráadásul az érdemi vizsgálatra alkalmatlan volt, ezért elutasították, tartalmáról a szóvivő nem beszélt. Benkő István, az Országos Választási Iroda sajtóreferense pedig azt közölte, hogy az OVB-hez egyetlen kifogás sem érkezett.

A népszavazás eredménye három évig köti az Országgyűlést, vagyis ennyi ideig nem dönthet azzal ellentétesen.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Inkontinencia kisokos Inkontinencia kisokos

Igaz vagy hamis? Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Elváltozások a körmön Elváltozások a körmön

Mi vezethet a köröm külső megjelenésének elváltozásához?

Egészségügyi ellátás és gyógyszer külföldi egészségbiztosítással rendelkezők számára

A külföldi munkavállalás miatt egyre többször találkozhatunk azzal, hogy valakinek munkája miatt külföldi egészségbiztosítása van. Ez azonban nem...

Utazás, baleset, biztonság

Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen...

December 15. - A volt diákoknak fontos dátum

Amennyiben a diák befejezi tanulmányait a középiskolában vagy az egyetemen, nincs munkaviszonya, vagy nem tanul tovább, be kell jelentkeznie az...

A nők egészsége...

Nem először hangzik már el, hogy a prevenció jóval olcsóbb, mint a gyógyítás. A nők betegségeinek megelőzése pedig az egész család és közvetve...

Az abortusz költségei

A terhességmegszakítás költségeit az Egészségbiztosítási Alap fedezi, amennyiben a terhesség megszakítására a biztosítással rendelkező...

Miről is szól az egészségbiztosítási reform?

A kötelező egészségbiztosítás átalakításától százmilliárdos állami bevételt, a betegek számára jobb színvonalú ellátást, valamint az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.