Brit sebészek megmentenék Patrick Swayze-t

Szerző: FH

Forradalmian új módszerrel műtenék meg a hasnyálmirigyrákkal küzdő Patrick Swayze-t brit sebészek, állítja a Sunday Express című vasárnap megjelenő brit bulvárlap intenetes kiadása.

Mint arról Kito Fusai, a londoni Royal Free Hospital vezető sebésze nyilatkozott a lapnak, nagyon szívesen vállalná az amerikai színész operációját.

A kórházban decemberben próbálták ki először a módszert, amellyel az orvosok reménye szerint életek százait menthetik meg. Ez abból áll, hogy a hasnyálmirigy mögött elhelyezkedő főeret a páciens nyakából származó véredénnyel helyettesítik. A hasnyálmirigy-rák gyakran terjed át a főérre, amely hátulról hozzáér a hasnyálmirigyhez. Ezt a bonyolult, 10 órás operációt korábban technikai okokból nem tudták végrehajtani.

A londoni orvoscsoport véleménye szerint az új operációs eljárás a késői stádiumban lévő betegeken is segíthet. A hasnyálmirigy-rák túlélési rátája az egyik legrosszabb: műtét nélkül a betegek mindössze öt százaléka él 5 évnél tovább. Jelenleg évente 7500 páciensnél diagnosztizálják Nagy-Brtianniában a betegséget, és mindössze 700 operációt hajtanak végre.

Az 55 éves Patrick Swayze-nél januárban diagnosztizálták a daganatot, a betegségéről az első hírek március elején jelentek meg a nemzetközi sajtóban. A sztár kemoterápiás kezelése egyelőre nem hozta meg a várt eredményeket.

A színész Magyarországon egyebek mellett olyan filmekkel vált népszerűvé, mint a Dirty Dancing, a Ghost, vagy az Országúti diszkó.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.