• Káoszt okoz a szakorvoshiány

    Szerző: FH

    Rendelések maradnak el, és órákig kell várni egy-egy szakrendelőben, mert nincs elég szakorvos itthon. Egyre gyakrabban panaszkodnak erre a betegjogi képviselőknek és az Egészségbiztosítási Felügyeletnek is. Budapesten több kerületben is cserélgetik az orvosokat, mert csak így tudják megtartani a rendeléseket.

    Tömeg, többórás várakozás és ingerült betegek - gyakran ez a kép fogadja a szakorvosi rendelőkbe érkezőket. A betegjogi képviselők minden héten kapnak legalább-két három panaszt, hogy rövidebbek és ritkábbak lettek a szakrendelők fogadóórái. A szakemberek szerint mindez ez az orvoshiány miatt van. Hiába próbálnak az intézmények orvosokat felvenni, egyszerűen nem jelentkeznek jelenleg a szakrendelőkbe - mondta Simon Zsuzsa betegjogi képviselő.

    Hirdetés

    Elsősorban reumatológusból, szemészből és sebészből van kevés a járóbeteg-rendelőkben, de nőgyógyászt is álláshirdetésben keresnek egyre gyakrabban. Budapesten időnként a kerületek segítik ki egymást, és adnak kölcsön részidős orvosokat, hogy ne kelljen megszüntetni egy-egy régóta üresen álló praxist. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet orvos-igazgatója elmondta: ők a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálattal tárgyalnak arról, hogy bizonyos szakmákban kisegítsék őket.

    Az Egészségbiztosítási Felügyeletnél is gyakran kifogásolják a járóbeteg-ellátás színvonalát. Sok helyen még az előjegyzés is gyerekcipőben jár. Olyan esettel is találkoztak, hogy a rendelőben reggel egy papírlapot kell a betegeknek megrohamozniuk, és feliratkozni - mondta Kiss Norbert, az Egészségbiztosítási Felügyelet főosztályvezetője.

    A felmérések szerint nagyon magas a járóbeteg-rendelőkben dolgozó orvosok átlagéletkora, sokan nyugdíj előtt állnak, ami hamarosan újabb problémát okozhat.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.15 12:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kiadvány készült a kegyeleti jogról

    A kegyeleti jogról szóló kiadványt készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

    Hét regionális irodát alakított ki a betegjogi központ

    Hét regionális irodát alakított ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) uniós forrásból, a három éve alakult intézmény mára az egészségügyi, szociális és gyermekeket érintő ellátórendszer aktív tagjává vált - közölte a központ főigazgatója kedden Budapesten.

    A jelnyelvet is megtanulhatják a betegjogi képviselők

    A jelnyelvet is megtanulhatják az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) dolgozói - írta a központ csütörtökön honlapján.

    Betegjogi képviselők

    A betegjogi képviselők elérhetőségének és ellátási területének listája.

    Betegjogok - A kórház nem börtön!

    A kórház nem börtön, a betegek közül egyre többen vannak tisztában jogaikkal – és élnek is ezekkel. A legfontosabb kérdéseket Kristóf Péter betegjogi képviselő segített tisztázni, aki a debreceni Kenézy Gyula Kórházban, illetve a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrumában látja el a betegek jogi képviseletét.

    Hová fordulhat a beteg, ha sérelem érte?

    Mindenkit, aki kórházban fekszik, orvosi kezelés alatt áll, vagy akárcsak egy szűrővizsgálaton vesz részt – azaz kapcsolatba kerül az egészségüggyel –, megilletik a betegjogok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások