Káoszt okoz a szakorvoshiány

Szerző: FH

Rendelések maradnak el, és órákig kell várni egy-egy szakrendelőben, mert nincs elég szakorvos itthon. Egyre gyakrabban panaszkodnak erre a betegjogi képviselőknek és az Egészségbiztosítási Felügyeletnek is. Budapesten több kerületben is cserélgetik az orvosokat, mert csak így tudják megtartani a rendeléseket.

Tömeg, többórás várakozás és ingerült betegek - gyakran ez a kép fogadja a szakorvosi rendelőkbe érkezőket. A betegjogi képviselők minden héten kapnak legalább-két három panaszt, hogy rövidebbek és ritkábbak lettek a szakrendelők fogadóórái. A szakemberek szerint mindez ez az orvoshiány miatt van. Hiába próbálnak az intézmények orvosokat felvenni, egyszerűen nem jelentkeznek jelenleg a szakrendelőkbe - mondta Simon Zsuzsa betegjogi képviselő.

Elsősorban reumatológusból, szemészből és sebészből van kevés a járóbeteg-rendelőkben, de nőgyógyászt is álláshirdetésben keresnek egyre gyakrabban. Budapesten időnként a kerületek segítik ki egymást, és adnak kölcsön részidős orvosokat, hogy ne kelljen megszüntetni egy-egy régóta üresen álló praxist. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet orvos-igazgatója elmondta: ők a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálattal tárgyalnak arról, hogy bizonyos szakmákban kisegítsék őket.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletnél is gyakran kifogásolják a járóbeteg-ellátás színvonalát. Sok helyen még az előjegyzés is gyerekcipőben jár. Olyan esettel is találkoztak, hogy a rendelőben reggel egy papírlapot kell a betegeknek megrohamozniuk, és feliratkozni - mondta Kiss Norbert, az Egészségbiztosítási Felügyelet főosztályvezetője.

A felmérések szerint nagyon magas a járóbeteg-rendelőkben dolgozó orvosok átlagéletkora, sokan nyugdíj előtt állnak, ami hamarosan újabb problémát okozhat.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.