Orbán szerint új egészségügyi rendszer kellene

Szerző: Medipress

A Fidesz elnöke szerint új egészségügyi rendszert kellene alkotni a népszavazást követően. Orbán Viktor kijelentette: a népszavazás miatt kieső bevételek az idei évben mindössze a teljes magyar költségvetés egy ezrelékét teszik.

Éppen ezért a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj pótlásához a kormány részéről ''az akarat hiányzik, nem a pénz''.

Egy új egészségügyi rendszert kellene alkotni, vagy legalábbis az arról szóló javaslatokat most már végre komolyan össze kellene hangolni, elsősorban a szakma igényeivel- mondta szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában Orbán Viktor. Hozzátette: ennek érdekében két dolgot tett a Fidesz: benyújtották a vizitdíjat és a kórházi napidíjat helyettesítő költségvetési megoldásokat, de benyújtottak hosszú távú megoldást is 2009. január 1-jétől, valamint szerdán benyújtottak egy újabb törvényjavaslatot, ami az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló, február 18-án elfogadott törvényjavaslat visszavonását célozza.

Hogy el fogadják-e, abban nem biztos, de véleménye szerint a parlamentáris rendszer lényege, hogy ha egy fontos kérdésben beadványt nyújtanak be, akkor illendő dolog komolyan foglalkozni vele. Szerinte a kormánypártok most nincsenek jó állapotban, láthatóan dacból meg bosszúreakcióból cselekszenek, ami legritkább esetben vezet eredményre. Bízik benne, hogy eltelik még egy-két nap, és akkor talán több esély nyílik arra, hogy értelmes döntések szülessenek.

Orbán Viktor szerint ha a választópolgárok március 9-én úgy döntöttek, hogy ne legyen vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, akkor az egészségbiztosításnak tervezett átalakítására is valószínüleg nemet mondanának. Mint mondta, jó lenne megspórolni ezzel kapcsolatban egy újabb népszavazás költségeit és a politikai osztály úgy, ahogy elvárható, megoldhatja népszavazás nélkül is ezt a helyzetet.

Ha ez a civil kezdeményezés mégis elindulna, a Fidesz szívesen segítené, de csak odáig és olyan mértékben és olyan módon, ahogy ők erre igényt tartanak. Ha egyáltalán nem tartanak rá igényt, azt is tudomásul fogják venni.

Arról, hogy honnan pótolnák a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kieső, a tandíjjal pedig már tervezhetni sem tervezhető összegeket, a Fidesz elnöke azt mondta: ''a 2008-as évben ez a szükséges összeg, 15.8 milliárd forint. Ez a teljes magyar költségvetés kevesebb, mint 1 ezreléke. Ez ügyben jól látszik, hogy csak akarat kell. Egy ekkora mozgás a költségvetésben gond nélkül föllelhető, több forrásból is. Mi erre megjelöltünk egy lehetséges megoldást, be is terjesztettük, kedden Varga Mihály be is mutatta.

A Fidesz szakzsargonban kormányzati luxuskiadásnak nevezett reklám, propaganda, fölösleges személyzeti kiadások - ezekből vennénk el a 2008-ra vonatkozó összeget. Tehát ez kevesebb, mint egy ezrelék, azaz az akarat hiányzik, nem a pénz''. Hozzátette: ''a 2009. január 1-jei időszaktól kezdődően pedig azt javasoljuk, hogy egy Nyugat-Európában ismert módszert válasszunk: jelöljünk meg bizonyos költségvetési bevételt, a szerencsejátékra kivetett adó egy részét ilyennek gondoljuk. Harminc milliárd mehet belőle az egészségügynek és 10-11 milliárd pedig a felsőoktatásnak. Tehát a források rendelkezésre állnak.''

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.