• Véget ért a népszavazás

    Szerző: FH

    A négy évvel ezelőttinél lényegesen magasabb részvétel mellett este 7 órakor véget ért a népszavazás. Ez az előzetes felmérések szerint az igenek győzelmének kedvez. Előzetes végeredményt 21 órára ígér a választási iroda.

    Fél hatkor - az utolsó részeredmény közzétételekor - 46,34 százalékos volt a részvételi arány a népszavazáson. A 8 millió 31 ezer választásra jogosult közül fél hatig összesen 3 millió 721 ezer ember adta le szavazatát.

    A megyék közül Vas megyében a legmagasabb a részvételi arány: 50,09 százalékos. A legkisebb Komárom Esztergom megyében, itt a választók 42,5 százaléka járult az urnákhoz.

    Hirdetés

    A városok közül arányaiban a legtöbben - a választópolgárok 65,28 százaléka - a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán voksoltak, a legkevesebben pedig a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Cigándon, ahol a választásra jogosultak 33,23 százaléka járult az urnákhoz. Budapesten fél hatig a választásra jogosultak 45.99 százaléka, több mint 625 ezer ember adta le szavazatát.

      Eredményesség

    A vizitdíjról, tandíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás akkor számít nemcsak érvényesnek, hanem eredményesnek is, ha a több mint 8 millió választópolgár több, mint egynegyede azonos választ ad. Ha így történik, az három évre kötelező érvényű az Országgyűlésre nézve, illetve három évig ugyanabban a kérdésben nem lehet referendumot tartani.

    A 2003. évi EU népszavazáson ugyaneddig az időpontig a választásra jogosultak 35,66 százaléka, a 2004. évi "két kérdéses" népszavazáson pedig mindössze 33,81 százaléka szavazott, azaz a részvételi arány most jóval meghaladja a korábbi népszavazások eredményeit.

    Mikor lesz eredmény?

    Urnazárás után megkezdődött az adatok feldolgozása, Rytkó Emília szerint este 9 órára már magas feldolgozottság mellett előzetes adatokat közölhetnek. A hivatalos végeredmény azonban csak a külföldi szavazatok beérkezése - március 14-e után - várható.

    Az informatikai hátteret a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal adja. Urbán György, a hivatal elnöke elmondta, hogy a próbák után készen áll a rendszer. Leszögezte: megfelelő a biztonság az esetleges hekker-támadások és a rosszindulatú felhasználók kiszűrése érdekében. A népszavazás lebonyolítása 4 milliárd 470 millió forintba került.

    Húsz beadvány érkezett az OVB-hez

    Eddig összesen húsz beadvány érkezett a Országos Választási Bizottsághoz, ezek közül tizenhat kampánycsend sértés miatt - közölte Rytkó Emília, a választási iroda vezetője. Az OVB este hat órakor ül össze, hogy napirendre vegye a beadványokat.

    A kereskedelmi televíziók műsorai miatt nyolc kifogás érkezett, öt internetes portálok tartamát kifogásolta, hármat pedig SMS, illetve MMS üzenetek miatt továbbítottak a bizottságnak.

    További két beadvány a területi választási bizottságok döntésével szemben vár jogorvoslatot, és van két állásfoglalás-kérés is.

    Rendkívüli események - rosszullétek, betörés

    Több rendkívüli esemény történt délután a népszavazáson az ország különböző szavazóköreiben. A főváros XIII. kerületének egyik szavazóhelyisége melletti helyiségbe nap közben betörtek, és elvitték a bizottság egy tagjának értékeit. Piricsén a jegyzőkönyvvezető, Trizsen a bizottság egy tagja lett rosszul. Voltak gondok mozgóurnával és egy szavazó adataival is. A hivatalos lista szerint tizenkilenc rendekívüli esemény történt.

      Kamera és poroltó

    Celldömölkön egy kamerás férfi okozott kisebb felfordulást, mert azt akarta, hogy szándékosan elrontott szavazólapjait a rendőrök vegyék át tőle. Végül az esetről jegyzőkönyv született és a bizottság vette át a lapokat. A férfi kifelé menet azt mondta, hogy ha nem vették volna át tőle a rontott lapjait, akkor elégette volna őket. A tűz eloltásához poroltót is hozott.

    Vasárnap betörtek az egyik angyalföldi szavazóhelyiség melletti helyiségbe, és elvitték a bizottság egy tagjának értékeit. Ezt jegyzőkönyvezték, majd értesítették a rendőrséget. A szavazást az esemény nem zavarta meg.

    Piricsén az egyik szavazóhelyiségben rosszul lett a jegyzőkönyvvezető, de azonnal helyettesítették, nem kellett felfüggeszteni a szavazást. Trizsen a szavazatszámláló bizottság egy tagja délután összeesett és elvesztette eszméletét. A mentők kórházba vitték, addigra magához tért. A szavazást nem kellett felfüggeszteni, de egy póttagot kellett behívni a bizottságba.

    A Győr-Moson-Sopron megyei Rétalap egyik szavazóhelyiségében egy szavazó a Helyi Választási Bizottság két delegált tagjának azt mondta: "Ti pedig szégyelljétek magatokat, vegyétek tudomásul, hogy az itt lévő tagok nem csalnak, minek jöttetek ide leselkedni?." Felszólították hogy fejezze be a bizottság tagjainak szidalmazását, és szavazás után hagyja el a helyiséget.

    Bükkszéken egy olyan ember is elment szavazni, aki korábban mozgóurnát kért. Mikor a mozgóurnát útnak indították, ezt észrevették és törölték az illetőt a mozgóurnás szavazók közül.

    Veresegyházán egy szavazónak kivitték a mozgóurnát, de az illető semmivel nem tudta igazolni magát, ezért felvették a visszautasítottak jegyzékére.

    Képünk illusztráció

    Budapesten az egyik ferencvárosi szavazókörben a bizottság egy pártdelegált tagja nehezményezte, hogy olyan ember akar szavazni, akinek a régi címe szerinti szavazókörbe szólt az értesítője. Igaz, hogy a szavazó február 6-án bejelentette lakcímváltozását, de most elküldték az új címe szerinti szavazókörbe. Ezt tudomásul vette a szavazó. Az esetet jegyzőkönyvezték, mert a pártdelegált bizottsági tag a helyi választási iroda esetleges mulasztására akarta felhívni a figyelmet.

    Nyúl és Tornanádaska településeken egy-egy szavazó lett rosszul és halt meg, Nagyvarsányban a szavazatszámláló bizottság egy tagja halt meg szívinfarktusban. Szentegáton a bizottság egy tagja lett rosszul, Gyöngyöstarjánban a jegyzőkönyvvezető. Budapesten a III. és VII. kerület egy-egy szavazóhelyiségében lett rosszul szavazó, Győrben egy szavazókörben elesett valaki és kórházba kellett szállítani.

    Toldon áramszünettel kezdődött a szavazás, de a bizottságok zseblámpával és gyertyával vannak felszerelve hasonló esetekre. Toldon ezek fényével világítottak kora reggel.

    Cibakházán az egyik szavazóhelyiségbe betörtek, de nem politikai okból, hanem lopni akartak.

    Encsencsen egy ittas szavazó ütötte meg a bizottság egyik tagját és a helyi választási iroda vezetőjét és gyermekét megöléssel fenyegette.

    Debrecenben valaki befolyásolásra alkalmas feliratot helyezett el az egyik szavazófülkében.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.09 00:00
    Címkék: Népszavazás,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Végleg eldőlt: nem lesz népszavazás

    Az Országgyűlés hétfői ülésén úgy döntött, hogy nem rendel el népszavazást a több biztosítós egészségügyi rendszerről. Az Országgyűlés 375 igen és egy nem szavazattal döntött így.

    LIGA: Nem lesz újabb népszavazás, ha...

    Nem lesz népszavazás, ha a kormány jövő szerdáig visszavonja az egészségpénztárakról szóló törvényt - jelentette be a LIGA Szakszervezetek elnöke. Gaskó István hozzátette: eddig félmillió aláírás gyűlt össze, ám az érdekképviseletek inkább tárgyalni szeretnének a kormányzattal.

    Eltörölték a vizitdíjat és a kórházi napidíjat

    Az egészségügyi miniszter kedden egyeztet a szakmai szervezetek és az egészségügyi kamarák képviselőivel arról, hogyan lehetne enyhíteni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt keletkező károkat.

    Április 10-én benyújthatják az aláírásokat

    Csak akkor állnak el a "TB-mentő" népszavazástól a kezdeményezők, ha a kormány hatálytalanítja a biztosítás privatizációjáról szóló törvényt, és garantálja, hogy öt évig nem kezdeményez hasonló jogszabályt - jelentette be Gaskó István pénteken.

    Továbbra sem tervezi a pótlást a kormány

    Mind a három kérdésben érvényes és az igenek győzelmét hozta a népszavazás. Gyurcsány Ferenc szerint a kormánynak nincs szándékában pótolni a háziorvosoknál, egészségügyi intézményeknél kieső bevételeket.

    Népszavazás 2008: Szavazási tudnivalók

    Az ország csaknem 11 ezer szavazókörében 8 milliónál is többen, a külképviseleteken pedig több mint 3200-an voksolhatnak vasárnap reggel 6 és este 7 óra között. Az előzetes adatok már este 9 óra körül elérhetők lesznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.