Orvosok a neten

szerző: Kiss Katalin - WEBBeteg
megjelent:

Napjainkban az orvosszakmai kommunikáció egyik kiemelt eszközének számít az Internet - derül ki a Szinapszis Kft. 2007. őszén, 300 háziorvos és 1000 szakorvos megkérdezésével végzett felméréséből, amely az Internet-használat mértékét méri az orvosok körében.

Az Internet elterjedését három alapvető mutatószámmal mérjük: az Internet penetráció, vagyis a hozzáféréssel rendelkezők, az e-mail címmel rendelkezők és az Internet használók aránya mutatja meg számunkra, mennyire van jelen a világháló az orvosok életében.

Ahogyan az ábrán is látható, 2007-ben mindhárom mutatószám 90 százalékhoz közelít, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy 10 orvosból 9 biztosan elérhető a világhálón keresztül, derül ki az egészségügyi piackutatásra szakosodott Szinapszis Kft. felméréséből.

Internet-használat, elemzés
E-mail cím, Internet-használat és Internet penetráció alakulása az elmúlt 4 évben az orvosok körében

Az Internet-használók arányának növekedése mellett tovább nőtt az Internet használatának gyakorisága és mennyisége is. Míg 2006-ban a mindennap internetező orvosok aránya 36 százalék volt, addig egy évvel később már elmondható, hogy minden második orvos (54%) naponta csatlakozik a világhálóhoz!

A naponta legalább fél órát internetező orvosok aránya 2006-ban 52, 2007-ben pedig 63 százalék volt, amelyből közel minden második(!) doktor "heavy-user" (27%), vagyis naponta több, mint egy órát tölt internetezéssel.

Az orvosok által leggyakrabban felkeresett honlapok között egyébként többnyire orvosszakmai és általános keresőportálokat találunk.

Szakmai munkához is

A kutatási eredmények arra is rámutattak, hogy az Internet mára már szerves része az orvosok munkájának: az internetezők több, mint 80 százaléka rendszeresen használja a világhálót mindennapi munkájához. Elsősorban szakmai hírekkel és újdonságokkal kapcsolatban böngésznek (72%) vagy szaksajtót (könyveket, folyóiratokat) olvasnak a neten (62%). Gyógyszerekkel kapcsolatos adatok keresgélése céljából minden második doktor (53%) használja az információszerzés ezen formáját.

Internet szerepe, statisztika
Az Internet szerepe az orvosok munkájában

Összességében tehát látható, napjainkra az Internet az orvosszakmai kommunikáció kiemelt csatornájának számít. Természetesen mindig lesznek olyan orvosok (mint ahogy bármely más szakmát is említhetnénk), akik ellenállnak az új idők szeleinek, de a szakma döntő többsége elfogadta és rendszeresen használja a világhálót.

Az egészséggel, betegségekkel foglalkozó weboldalak elterjedésének következő fejezeteiben a főszerep már a laikusoké lesz: a kérdés csupán az, hogy a magyar társadalom - legyen szó akár egészségük megőrzését féltő egészséges vagy éppen beteg emberekről - mennyi idő alatt nő fel az információszerzés ezen formájához.

(Kiss Katalin, Szinapszis Kft.)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.