ÁNTSZ: lényegesen javult a kórházi étkeztetés
megjelent: 2008.03.05.
Az utóbbi három hónapban lényegesen javult a kórházakban a betegétkeztetés - ezt állapította meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) februári ellenőrzése.
A szolgálat 208 intézménynek küldött el egy 36 kérdést tartalmazó ívet. A válaszokból kiderült: az egészségügyi tárca decembertől életbe lépett rendelete után minden kórház biztosítja a napi egyszeri kisétkeztetést és 30 százalékkal nőtt az igény szerinti folyadékfogyasztás lehetősége is.
December óta a magyar kórházak átlagosan csaknem 160 forinttal költhetnek többet egy beteg napi étkeztetésére: a rendelet előtt ez 393 forint volt, december óta 550 forintra emelkedett - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az ÁNTSZ ellenőrzésének eredményét bemutató szerdai tájékoztatón. Hozzátette: éves szinten a kórházi betegétkeztetés javítására a tárca intézkedésének köszönhetően 8 milliárd forinttal több jut.
Az otthoni étkeztetést is tanítják
A minisztérium rendelete előtt az országban csupán 40 kórházban volt élelmezési munkacsoport, a rendelet hatálybalépése után már 156-ban működik ilyen - emelte ki az ellenőrzés eredményei közül Falus Ferenc. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: ez azért is fontos, mert az ilyen munkacsoportok állapítják meg, hogy egy-egy beteg esetében milyen étrend az, amely hozzájárulhat a gyógyulásukhoz. Ráadásul a kórházban működő dietetikus szakemberek a hozzátartozókat is megtaníthatják arra, hogy milyen ételeket készítsenek majd az otthon lábadozó betegnek.
(FH)