Kompromisszum az amerikai egészségügyi reform vitájában

Szerző: MTI

A washingtoni szenátus demokrata párti tagjai kompromisszumra jutottak szombaton az egészségügyi reform vitájában, és ezzel biztosították a reformcsomag felsőházi elfogadásához szükséges 60 szavazatot.

A maratoni tárgyalás során beadta a derekát az utolsó demokrata párti szenátor, a nebraskai Ben Nelson is, miután párttársai eleget téve kérésének vállalták azt, hogy a szövetségi pénzalapokat nem fogják felhasználni terhességmegszakítás támogatására. Az abortuszellenes szenátor egyetlen szavazata hiányzott a reformcsomag felsőházi elfogadásához. Ehhez összesen 60 voksra van szükség.

A kompromisszum fontosságára utal, hogy az ügyben rögtön megszólalt Barack Obama amerikai elnök. "Közel egy évszázados küzdelem után az egészségügyi reform megvalósulásának küszöbére értünk az Egyesült Államokban" - mondta Obama.

A képviselőház már megszavazta a saját törvényverzióját a reformról. Ha a szenátusban is megszületik egy változat, akkor a kettőt januárban összehangolják, ismét elfogadják mindkét házba, és Obama utána aláírhatja az egészségügyi reformcsomagot.

Az új amerikai elnök belpolitikai programja szempontjából meghatározó egészségügyi csomag további 36 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában, és már képviselőházi elfogadása is kulcsfontosságú győzelem volt Obama számára.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Bethesda: több, mint gyermekkórház

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.