Kampányt indít a vizitdíjról a minisztérium

Szerző: FH

Tájékoztató kampányt indít az Egészségügyi Minisztérium (EüM) a jövő héttől, melyben arról szeretnék meggyőzni az embereket, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj nem adó, illetve hogy egyik mértéke sem emelkedik 2010-ig.

  Vizitdíj és propaganda

A tervek szerint több mint 1,8 milliárd forintot költ kommunikációs kampányra az egészségügyi, az önkormányzati minisztérium valamint a kancellária 2008 első három hónapjában - írja a Magyar Nemzet. Ez az összeg körülbelül a fele annak, ami a vizitdíjból folyik be negyedév alatt. A vizitdíjból egy év alatt 13,3 milliárdot szedtek be, ennek alapján a negyedéves bevétel 3,3 milliárd forint. A kommunikációs kiadások egy része összefüggésbe hozható a kormány népszavazási ellenkampányával is - olvasható a cikkben. Balsai István fideszes képviselő néhány hete kérdezett rá, hogy a tárcák mennyit költenek propagandára január 1-je és március 31-e között. A miniszterek válaszaiból kiderült: az egészségügyi tárca 834 millió forintot fordít erre a célra, a kancellária 590 milliót, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pedig 390 milliót.

A Független Hírügynökség az EüM-től megtudta: a tájékoztató kampány a nyomtatott sajtóban zajlik majd és összesen nettó 45,3 millió forintot költ rá a szaktárca.

Horváth Ágnes a Független Hírügynökség kérdésére, hogy ez a tájékoztatás a népszavazási kampány része-e úgy válaszolt: mivel ellenzéki politikus az elmúlt napokban többször is hazugságokat állítottak a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatban, ezért a kormánynak "kutya kötelessége" elmondania az igazat.

A miniszter ilyen hazugságnak nevezte Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Mikola István és Pesti Imre ellenzéki politikusok kijelentéseit, miszerint a vizitdíj rejtett adó, illetve hogy a kormány a vizitdíj 1000 forintra emelését tervezi.

Horváth Ágnes a Liberális Egészségügyi Tanács ülését követő csütörtöki sajtótájékoztatóján leszögezte: sem 2008-ban, sem 2009-ben, sem pedig 2010-ben nem változik a vizitdíj és a kórházi napidíj 300 forintos mértéke.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Koronavírus - BioNTech-vezér: az...

A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.