• Kétszer annyian kapnának ingyenes vakcinát

    Szerző:

    Duplájára emelkedhet Magyarországon az ingyenesen beadott inluenza elleni oltások száma. Magyarországon jelenleg elvileg 1,3 millió ember kaphat ingyen védőoltást, így például a krónikus betegek, a 60 év felettiek.

    A lépéssel nemcsak a megbetegedések és az ezzel járó szövődmények számát lehet visszaszorítani, de egy esetleges influenza világjárvány ellen is nyújtana bizonyos fokú védelmet -mondta Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

    Egyelőre azt nem tudják még, hogy mikortól kaphatnak többek ingyen a szerből és kiket érinthet majd a kedvezmény. Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg az influenza világjárvány elleni felkészülés helyzetéről.

    Hirdetés

      A magánvállalatok érdeke is

    Kökény Mihály szerint érdemes lenne továbbá itthon is meghonosítani azt a külföldön már bevett gyakorlatot, hogy a stratégiai ágazatokban a magánvállalatok is készleteznek gyógyszereket dolgozóiknak, illetve felvilágosító előadásokat tartanak nekik.

    Magyarországon jelenleg elvileg 1,3 millió ember kaphat ingyen védőoltást, így például a krónikus betegek, a 60 év felettiek. A térítésmentes vakcináknak január közepéig körülbelül a 80 százalékát használták fel.

    Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén ismét szóba került annak lehetősége, hogy duplájára kellene emelni az ingyenes oltások számát márcsak azért is, mert a keresztimmunitás miatt az oltások bizonyos fokú védettséget nyújtana egy esetleges világjárvány esetén akkor is, más típusú vírus jelentkezne.

    Arról, hogy kik tartoznának a kedvezményezett körbe, illetve mikortól lenne érvényes nem lehet részleteket tudni. Kökény Mihály csak annyit mondott: belátható időn belül.

    Változhat az oltóanyag

    Magyarország egyébként nemzetközi összehasonlításban is jó helyen áll a felkészülésben, az Európai Uniós járványügyi központja legalábbis jónak minősítette Magyarország felkészülését.

    Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az influenza elleni gyógyszerkészletek között vannak oylanok, amikkel szemben ellenállás alakult ki, így elképzelhető, hogy változni fog az ajánlott termékek köre - mondta Kökény Mihály.

    Az egészségügyi bizottság rendszeresen áttekinti a világjárvány elleni felkészülés állását, nincs jel arra, hogy nőtt volna a fenyegetettség.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.28 09:27, Megjelenés: 2008.02.28 09:27
    Címkék:
   • Cikkajánló

    Ön kire bízná a látását?

    Ön kire bízná a látását?

    Szponzorált tartalom

    Mutatjuk, hogyan is érdemes klinikát választani a látás javításához. (x)

    A férfi intimtorna

    A férfi intimtorna

    Cs. K., fordító

    Bizonyítottan javulást eredményezhet számos kényes problémára.

    Elmúlt az életveszély Rabeya és Rukaya esetében is

    2020-ban is folytatódik a magyar orvoscsoport által szétválasztott bangledesi ikrek kezelése. A plasztikai sebészeti csapat vezetője szerint egyikük, Rukaya életkilátásai már nem rosszak, de még nem nevezhetők biztosnak.

    Könnyebb lesz a gyerekek receptjeinek kiváltása

    2020. január l-jétől lehetőség lesz arra, hogy a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit ne csak papír alapú felírási igazolás alapján válthassák ki a hozzátartozók, hanem az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér képviseleti jogosultsági rendszerén keresztül intézzék a meghatalmazást.

    Utazási tudnivalók a Futball Világbajnokságra utazóknak

    Mivel a 2010-es Futball világbajnokság hamarosan kezdődik, íme néhány tipp a Dél-Afrikába első alkalommal látogatók számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.