• Súlyosabb lehet a vád Geréb Ágnes ellen

    Szerző: MTI

    Súlyosabb lehet a vád a Geréb Ágnes elleni büntetőügyben, ezért a Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyet átteszi a Fővárosi Bíróságra. A Napvilág Születésház pénteki közlése szerint a vádat gondatlan veszélyeztetésről feltehetően gondatlanságból elkövetett emberölésre változtatnák.

    A Fővárosi Bíróság pénteken arról tájékoztatta az MTI-t: a G. Ágnes és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben a PKKB hétfőn végzést hozott, mely szerint az ügyet elbírálás érdekében átteszi az FB-re. A végzés nem jogerős, kézbesítése az érintettek részére folyamatban van.

    Hirdetés

    Utalt arra, hogy a IX. kerületi ügyészség három vádiratot nyújtott be, és azok egyikében halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják Geréb Ágnest.

     Kisebbségben vannak a támogatók
    A Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérése szerint 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha egy nő úgy dönt, otthonában hozhassa világra gyermekét.
    Mint írták, a bíróság a november 19-én, múlt csütörtökön tartott tárgyaláson hozott végzésével az ügyeket egyesítette. Az utóbbi ügyben készült igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján merült fel, hogy a cselekmény a vádtól eltérően, súlyosabban minősülhet. Ez a tény pedig felveti, hogy az ügy elbírálása megyei hatáskörbe tartozhat.

    "Ezért a bíróság az ügy áttételéről rendelkezett és az iratokat a Fővárosi Főügyészségen keresztül felterjeszti a Fővárosi Bíróságra" - áll a közleményben.

    Érthetetlennek tartják az átminősítést

    A tervezett otthonszüléseknél bábaként tevékenykedő Geréb Ágnes azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa "kísért" szülések során egy csecsemő maradandó károsodást szenvedett, egy meghalt, egy nő pedig "kivérzett állapotba" került.

    A Napvilág Születésház a PKKB döntése kapcsán pénteken azt közölte az MTI-vel: feltehetően gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnák meg Geréb Ágnest, aki eddig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt a bíróság előtt. Bár a két bűncselekmény büntetési tétele azonos, az emberölés a nyilvánosság előtt súlyosabbnak minősül.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Geréb Ágnes védői szerint a legújabb szakértői vélemény nem hozott olyan fordulatot az ügyben, ami indokolná az eltérő minősítést" - írták közleményükben.

    Mint hozzátették, a bíróság döntését váratlannak és érthetetlennek tartják. "Nem tudunk olyan esetről, amikor kórházi szülész-nőgyógyászt vádoltak volna gondatlan emberöléssel" - közölte a születésház.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.28 21:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Geréb Ágnes: Döntött a Bíróság

    Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

    Geréb-per: Szakszerűtlen fogás okozta a magzat halálát?

    Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes, jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor - értett egyet az ügyben felkért mindhárom szakértő, akik csütörtökön ismertették szakvéleményüket a Fővárosi Bíróságon zajló elsőfokú tárgyaláson.

    Geréb Ágnes őrizetben - Majdnem meghalt egy csecsemő

    Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel.

    Otthonszülés - Érvek és ellenérvek

    A várandós anyák ne választhassák orvosi tanács ellenére az otthonszülés lehetőségét, ha ezzel kockáztatják a baba egészségét - írta pénteken vezércikkében a The Lancet című orvosi folyóirat.

    Otthonszülés - Oxigénhiányos csecsemő

    Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

    Vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

    Vádat emelt az ügyészség Geréb Ágnes ellen, aki még 2007-ben egy tragikus otthonszülést vezetett le Budapesten - közölte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.