Vasszigor a dohányosokkal szemben

Szerző: FH

Az aluljárókban, játszótereken és a munkahelyeken is megtiltaná a dohányzást júliustól az Egészségügyi Minisztérium. Nem lehetne rágyújtani zárt helyiségben tartott rendezvényeken sem. Az újabb szigorításról tavasszal szavaz az Országgyűlés.

  Dohányzás és egészség

 • Leszokás - Egyedül nem megy
 • Mit tartalmaz a cigaretta?
 • Egy cigitől is kialakulhat függőség
 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Merevedési zavar
 • Légzőszervi betegségek
 • Daganatos betegségek
 • Minden harmadik magyar szinte folyamatosan cigizik, de másfél éve már nem lehet akárhol: a kórházakból, iskolákból kitiltották a dohányosokat, és újabb szigorítás várható. Az Egészségügyi Minisztérium úgy módosítaná a vonatkozó törvényt, hogy júliustól már az aluljárókban, a játszótereken, a munkahelyeken és a rendezvényeken se lehessen rágyújtani. Van olyan játszótér, ahol elvileg már most sem szabad dohányozni, mert az önkormányzat megtiltotta, de az odajárók szerint sokan nem törődnek ezzel.

  "A nemdohányzókat védeni kell. Ebben az esetben erősebb a nemdohányzók egészséges életéhez való joga, mint a dohányosok dohányzáshoz való önrendelkezési joga" - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

  Kimutatható a szigorítás hatása

    A dohányzás szabályozása

  Az Európai Unió akkor legszigorúbb dohányzásellenes törvényét Írországban vezették be 2004 tavaszán. A jogszabály - egyes kivételektől (szálláshelyek, börtönök, elmegyógyintézetek) eltekintve - megtiltotta az összes nyilvános helyen a dohányzást. A tiltott helyen történő dohányzás Írországban akár 3000 euróval is büntethető. Az elmúlt években az ír minta hatására a legtöbb európai országban szigorították a nyilvános dohányzást, így többek között Olaszországban, Nagy-Birtanniában, Németországban, Franciaországban is.
  Dohányzási szabályok Európában - térkép (angolul)
  Magyarországon 1999-ben fogadták el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Ez csupán annyit ír elő, hogy a dohányzók számára egy elkülönített helyet kell kijelölni, sok étteremben azonban mind a mai napig egy légtérben vannak az dohányzó és nemdohányzó asztalok.

  Az Egészségügyi Minisztérium először 2007 májusban jelentette be, hogy szigorítani készül a dohányzás szabályain és már 2008-ban életbe léptek volna az új rendelkezések. A jogszabály azonban nem készült el időben, így idén - a kijelölt helyeken - még rá lehet gyújtani az éttermekben is.

  A szigorítások miatt egyelőre kevesen döntenek a leszokás mellett, de aki cigizik, az kevesebbet szív. A statisztika szerint míg 2004-ben átlagosan 17 és fél szálat szívott el egy magyar dohányos egy nap, addig tavaly már eggyel kevesebbet.

  A most nyilvánosságra került tervek szerint azonban hamarosan az éttermekben már egyáltalán nem lehet rágyújtani, a szigorítások vége pedig az lesz, hogy a dohányosok csak az utcán vagy az otthonukban cigizhetnek majd.

  Többségében támogatják az emberek

  Az Eurobarometer 2006-os jelentése szerint az európaiak több mint 60 százaléka egyetért azzal, hogy bárokban, kocsmákban is tiltsák meg a dohányzást. Magyarországon az európai átlagnál is többen támogatnának egy ilyen rendelkezést, és csupán a megkérdezettek 11 százaléka ellenezne egyértelműen egy ilyen értelmű törvényt.

  Egyetértene-e a dohányzás megtiltásával a bárokban, kocsmákban?
  Egyetért-e a dohányzás megtiltásával bárokban, kocsmákban? A válaszok megoszlása az egyes európai uniós országokban. (Eurobarometer, 2006)

  (FH-WB)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  10 tipp a dohányzásról való...

  Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját...

  Koronavírus - Orbán: Magyarország...

  Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

  Merkely: folyamatosan oltják az...

  December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

  Leszokás a dohányzásról - Milyen...

  A cigarettázás szenvedélybetegség. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is...

  A dohányzás káros hatásai

  Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az...

  Dohányzás - A leszokás módszerei

  A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség...

  Dohányzás és nikotinfüggőség -...

  Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.