Vasszigor a dohányosokkal szemben

Szerző: FH

Az aluljárókban, játszótereken és a munkahelyeken is megtiltaná a dohányzást júliustól az Egészségügyi Minisztérium. Nem lehetne rágyújtani zárt helyiségben tartott rendezvényeken sem. Az újabb szigorításról tavasszal szavaz az Országgyűlés.

Minden harmadik magyar szinte folyamatosan cigizik, de másfél éve már nem lehet akárhol: a kórházakból, iskolákból kitiltották a dohányosokat, és újabb szigorítás várható. Az Egészségügyi Minisztérium úgy módosítaná a vonatkozó törvényt, hogy júliustól már az aluljárókban, a játszótereken, a munkahelyeken és a rendezvényeken se lehessen rágyújtani. Van olyan játszótér, ahol elvileg már most sem szabad dohányozni, mert az önkormányzat megtiltotta, de az odajárók szerint sokan nem törődnek ezzel.

"A nemdohányzókat védeni kell. Ebben az esetben erősebb a nemdohányzók egészséges életéhez való joga, mint a dohányosok dohányzáshoz való önrendelkezési joga" - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Kimutatható a szigorítás hatása

A dohányzás szabályozása Európában

Az Európai Unió akkor legszigorúbb dohányzásellenes törvényét Írországban vezették be 2004 tavaszán. A jogszabály - egyes kivételektől (szálláshelyek, börtönök, elmegyógyintézetek) eltekintve - megtiltotta az összes nyilvános helyen a dohányzást. A tiltott helyen történő dohányzás Írországban akár 3000 euróval is büntethető. Az elmúlt években az ír minta hatására a legtöbb európai országban szigorították a nyilvános dohányzást, így többek között Olaszországban, Nagy-Birtanniában, Németországban, Franciaországban is.
Dohányzási szabályok Európában - térkép (angolul)

Magyarországon 1999-ben fogadták el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Ez csupán annyit ír elő, hogy a dohányzók számára egy elkülönített helyet kell kijelölni, sok étteremben azonban mind a mai napig egy légtérben vannak az dohányzó és nemdohányzó asztalok.

Az Egészségügyi Minisztérium először 2007 májusban jelentette be, hogy szigorítani készül a dohányzás szabályain és már 2008-ban életbe léptek volna az új rendelkezések. A jogszabály azonban nem készült el időben, így idén - a kijelölt helyeken - még rá lehet gyújtani az éttermekben is.

A szigorítások miatt egyelőre kevesen döntenek a leszokás mellett, de aki cigizik, az kevesebbet szív. A statisztika szerint míg 2004-ben átlagosan 17 és fél szálat szívott el egy magyar dohányos egy nap, addig tavaly már eggyel kevesebbet.

A most nyilvánosságra került tervek szerint azonban hamarosan az éttermekben már egyáltalán nem lehet rágyújtani, a szigorítások vége pedig az lesz, hogy a dohányosok csak az utcán vagy az otthonukban cigizhetnek majd.

Többségében támogatják az emberek

Az Eurobarometer 2006-os jelentése szerint az európaiak több mint 60 százaléka egyetért azzal, hogy bárokban, kocsmákban is tiltsák meg a dohányzást. Magyarországon az európai átlagnál is többen támogatnának egy ilyen rendelkezést, és csupán a megkérdezettek 11 százaléka ellenezne egyértelműen egy ilyen értelmű törvényt.

Egyetért-e a dohányzás megtiltásával bárokban, kocsmákban? A válaszok megoszlása az egyes európai uniós országokban. (Eurobarometer, 2006)

(FH-WB)

Dohányzás és egészség

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Újra Sziget, újra STD-szűrés

Két év kihagyás után visszatér a Sziget Fesztivál, és vele együtt az ingyenes és anonim STD-szűrés is. A gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és...

Mobil egészségügyi szűrővizsgálat...

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte csabrendeki sajtótájékoztatóján...

A dohányzási tilalom bevezetésének...

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták, hogyan hatott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.