• Bűntény az afrikai orvosok elcsábítása?

    Szerző: FH

    A világ egyik legrégibb orvosi szaklapja szerint bűncselekményt követnek el azok a gazdag országok, amelyek elszipkázzák az Afrikában kiképzett orvosokat. A kemény hangú cikk szombaton jelenik meg a Lancet című folyóiratban.

    Az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában több mint 13 ezer olyan orvos dolgozik, aki fekete Afrikában végezte tanulmányait. Többségüket speciális munkaerő-toborzó cégek csábították el. Vannak olyan afrikai országok, amelyekben már több orvos vándorol ki a gazdag országokba, mint amennyi évente végez az egyetemeken.

    A délkelet-afrikai Malawiban például 50 ezer lakosra egy orvos jut, míg nagy-Britanniában 126.

    Hirdetés

    Becslés szerint 1998 és 2002 között Ghanának 46 millió eurónak megfelelő pénzbe került azoknak az orvosoknak a kiképzése, akik nem otthon, hanem Nagy-Britanniában dolgoznak. Nagy-Britannia pedig 86 millió eurónak megfelelő oktatási költséget takarított meg azzal, hogy ezeket a ghanai orvosokat alkalmazza.

    A Lancet cikke szerint az afrikai orvosok elcsábításával a gazdag országok tönkre teszik a szegény országok egészségügyi rendszerét. "Ezt a gyakorlatot nemzetközi bűnténynek kell tekinteni" - szögezi le a Lancet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.02.22 09:54
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    2016. december 20-án ünnepélyes sajtótájékoztató keretében indították el hivatalosan Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. A helyszín nem véletlen: a hivatal harmadjára támogatja a nemes versengést, amelynek célja, hogy az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és a háziorvosok kitartó, szolgálatkész munkájára irányítsa a szélesebb nyilvánosság figyelmét.

    Önkéntes orvosok végeznek vizsgálatokat Erdélyben

    Október 4. és 9. között ismét Erdélyben végez vizsgálatokat a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos csapata - tájékoztatta az MTI-t a szervezet.

    Ki nyerte meg Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatot 2014-ben?

    Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és Balogh Sándor/ OTH/ OALI/ a zsűri elnöke átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében díjait a hazai és a határon túli háziorvosoknak és munkatársainak az Emberi Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületében.

    Ugye önnek is van egy története?

    Finisben Az év praxisa a Kárpát medencében pályázat!

    A fiatalabb orvosok kitettek leginkább a betegek agressziójának

    Az orvosok 13 százaléka szerint kifejezetten gyakori, hogy a mindennapi tevékenység során a betegek jogi szempontból támadóan, fenyegetőzően lépnek fel a szakemberekkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.