• A főváros megtartaná a Margit kórházat

    Szerző: FH

    A főváros nem támogatja, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata átvegye a Szent Margit Kórházat - ilyen értelmű határozattervezetet terjeszt a közgyűlés elé Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. A III. kerület ősszel döntött arról, hogy tárgyalásokat kezd az intézmény átvételéről.

    A főváros álláspontja az, hogy a Szent Margit Kórház önállóan nem tudja teljes körűen kiszolgálni a III. kerületben élők ellátási igényeit; önállóan a súlyponti kórház szerepét sem tudja betölteni. Ezen kívül a Szent Margit Kórháznak nagy az adóssága, és ha újra működtetné azokat az ágyakat, amelyeket már leépített, akkor a leépítéshez kapott 164 millió forintos minisztériumi támogatást is vissza kellene fizetnie.

    A fővárosi közgyűlés elé kerülő határozattervezet értelmében a főváros ezért nem támogatja azt, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata átvegye a kórház fenntartását, ugyanakkor Budapest vezetése tárgyalásokat kezd a III. kerületi lakosok ellátására vonatkozó együttműködésről.

    Hirdetés

    A III. kerületi közgyűlés szeptemberben egyhangúan támogatta, hogy a polgármester tárgyalásokat kezdjen a fővárossal Óbuda-Békásmegyer fekvőbeteg ellátásáról, ezen belül a Szent Margit Kórház fenntartói jogának átvételéről, mégpedig azért, hogy fejleszteni tudják az ellátást. Az önkormányzat tárgyalásokat kezd azokkal a településekkel is, amelyeknek lakossága rendszeresen igénybe veszi a Szent Margit Kórház szolgáltatásait.

    Mitől lesz jobb az ellátás?

    Bús Balázs, a kerület polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta, hogyha a Fővárosi Közgyűlés nem járul hozzá, hogy Óbuda fenntartása alá kerüljön a kórház, akkor elvárja, hogy megmondják: mitől lesz jobb az ellátás. Mint mondta: bízik abban, hogy a főváros belátja, hogy a korábban megszüntetett szolgáltatásokra szükség van.

    A polgármester beszélt arról is, hogy várhatóan a főváros elé terjesztenek majd egy javaslatot arról, hogy a III. kerületben élők - ha a Margit kórházat nem fejlesztik - olyan intézményben kapják meg az ellátást, ami a legközelebb van otthonukhoz, adott esetben a Honvéd Kórházban.

    A főváros augusztusban döntött arról, hogy összevonja három intézményét: a Budai Gyermekkórházat, illetve a János és a Margit Kórházakat.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.02.21 18:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Az utolsó napok méltósága

    Tíz hónapja működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice Osztálya. A speciális részlegen a daganatos betegek testi és a lelki fájdalmát igyekeznek enyhíteni. Segítenek nekik abban, hogy életük végéhez közeledve megőrizhessék emberi méltóságukat.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    Ezeket az ellátásokat vesszük igénybe a magánorvosnál

    Szakorvosi ellátásokra, diagnosztikai vizsgálatokra, valamint kisebb sebészeti beavatkozásokra fordítjuk a legtöbb összeget a magánszektorban, ahová leginkább a fiatalok és a családosok járnak.

    Sokkal több CT és MR szolgálja a betegek gyógyulását

    Nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-MR berendezések számát tekintve: míg 2010-ben 30 MR berendezés volt használatban, mára Magyarországon 65 MR-berendezés van, 117 százalékkal, több mint duplájára emelkedett a gyógyításhoz használható MR eszközök száma - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.