• Jövő héten kapnak pénzt a kórházak

    Szerző: MTI

    A megállapodás szerint a kormány ígéretet tett arra, hogy még ebben a hónapban 4,5 milliárd forintot, majd decemberben további 6 milliárdot folyósít az kórházaknak és szakrendelőknek, továbbá jövő év elején plusz egy havi finanszírozásban részesülnek az intézmények.

    A jövő hét elején kezdi meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár annak a 4,5 milliárd forintnak az utalását a kórházaknak, amelyről az elmúlt hetekben állapodtak meg az egészségügyi intézmények szakmai szervezeteinek vezetői a kormánnyal - tájékoztatta a szaktárca pénteken az MTI-t.

    Hirdetés

    Ennek értelmében a 4,5 milliárd forint utalása jövő héten megkezdődik - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

    A tájékoztatás szerint a források elosztásánál kiemelt figyelmet kapnak a súlyponti kórházak, a 24 órás sürgősségi ellátást végző intézmények, illetve a járóbeteg-ellátásban az önálló szakrendelők, vagyis a legalább az orvosi alapszakmákkal és képalkotó diagnosztikával rendelkező, laboratóriumi ellátást is végző önálló járóbeteg-intézmények. 

      Már nem sokáig bolyonganak a fővárosi betegek

    Hamarosan csaknem valamennyi fővárosi egészségügyi ellátó egységes informatikai rendszerbe integrálódik, ezzel immár a gyakorlatban is megkezdődik a Budapesti Egészségügyi Modell kialakítása.
    Már nem sokáig bolyonganak a fővárosi betegek>>

    Az október elején született megállapodás az intézmények számára garantálja a szükséges biztonságot, stabilizálja az egészségügyi ágazatot, megőrzi a betegellátás zavartalanságát és javítja az egészségügyi intézmények likviditását - olvasható a tárca közleményében.

    A kórházak vezetőiből álló szakmai szervezetek és az egészségügyi tárca több héten át tartó tárgyalássorozat után állapodott meg október 7-én.

    A kórházak 25,5 milliárd forintot kértek a kormányzattól pluszjuttatásként, mert véleményük szerint e nélkül már az intézmények működése és a betegellátás került volna veszélybe.

    A kabinet kezdetben 4,5 milliárd forintot ajánlott, azonban végül megszületett a többletforrás juttatásáról a kormányzattal. 

    Az októberi 4,5 milliárd forintot az idei, míg a decemberi 6 milliárd forintos többletpénzt a jövő évi költségvetés terhére kapják meg az intézmények.

      Tizenegymilliárd forintos kórház-beruházás Borsodban

    Tizenegymilliárd forintból újul meg Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház; az intézmény területén lényegében egy új egészségügyi centrum épül fel, túlnyomó részben uniós pénzből, a beruházásról szóló támogatási szerződést pénteken írták.
    A tervek szerint a Csillagpont elnevezésű kórházi projekt kivitelezése a jövő év tavaszán kezdődik meg, befejezése 2012 nyár végén várható. Csiba Gábor kórházigazgató-főorvos a szerződés aláírás alkalmából azt mondta: a beruházás révén egy komplex térségi betegellátó-rendszer jön létre.
    A beruházást az unió 10.041 milliárd forinttal támogatja, a kórházat fenntartó megyei önkormányzat ehhez 1.115 milliárd forint önrészt biztosít.
    A beruházás révén felépül egy csaknem 17 ezer négyzetméteres épület - ez lesz az úgynevezett Csillagpont -, átalakítják a 9 ezer négyzetméteres ideg-gyógyászati tömböt, és részben átépítik a sebészeti épületet. A Csillagpont épületet zárt és nyitott folyosós rendszer kapcsolja össze a környező osztályokkal.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.17 00:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    Bürokráciacsökkentés: egy lépés előre

    Az év elején bejelentett bürokráciacsökkentő programban az egészségügy is vastagon érintett. A program része az OEP megszüntetése, amely ellen szakmai szervezetek is tiltakoztak. Az intézményi átszervezésekről a döntés megszületett, ám a mai napig nem látszanak annak részletei, hogy a változások pontosan hány közalkalmazottat érintenek. A Miniszterelnökség a közelmúltban közölte: a létszámleépítés nem érinti az egészségügyi dolgozókat. Hírösszefoglaló.

    Zöld zászló a kórházakon

    Zöld zászlót helyeztek ki a magyarországi kórházak többségében csütörtökön, hogy első lépésként ezzel hívják fel a figyelmet az intézmények pénzhiányos helyzetére.

    Megvonás az ellenőrizetlen tb-járulékok miatt

    Eddig csaknem 310 millió forintot vont vissza az OEP azoktól az egészségügyi szolgáltatóktól, akik nem vagy csak részben ellenőrizték a betegek biztosítását - jelentette be hétfőn az egészségügyi miniszter.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.