• Tízezrek élnek vakon hazánkban

    Szerző: MTI

    Az esélyegyenlőség megteremtése összetett feladat, hiszen azon túl, hogy nem egy minisztériumhoz tartozik, sokszor az elért eredmények nem minden fogyatékkal élőnek felelnek meg.

    Az esélyegyenlőséget nehéz megértetni a társadalommal, sokan e kifejezés alatt csupán a fizikai akadálymentesítést értik - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a fehér bot nemzetközi napja alkalmából rendezett csütörtöki budapesti rendezvényen, a Vakok Állami Intézetében.

    Hirdetés

    Fontos a társadalmi tudatformálás, hiszen ha gesztusokat tesz egy kormány a fogyatékkal élőknek, abból az egész társadalom profitál - emelte ki, hozzátéve ezért kell összetetten kezelni a fogyatékosok helyzetét.

    Sokmillió a vakok átfogó rehabilitációs programjára

    Korózs Lajos kiemelte: 800 millió forint jut a vakok átfogó rehabilitációs programjára mind a hét régióban, és a szakemberképzésben is komoly előrelépés történt.

      Évente hatezren vakulnak meg Magyarországon

    Évente 6 ezren vakulnak meg Magyarországon, akik közül a legtöbben továbbra is láthatnának, ha időben észreveszik náluk a betegséget.
    Évente hatezren vakulnak meg Magyarországon >>

    Szabó Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója ünnepi beszédében arról szólt, ha megvan a vakoknak és gyengén látóknak nyújtott segítség, akkor ezen fogyatékkal élők is teljes értékű életet tudnak élni.

    Megemlítette, idén fejeződik be egy 200 millió forintos beruházás, amelynek célja az akadálymentesítés az intézetben. Többi között akadálymentesített liftet helyeznek üzembe, illetve kiépítik a wifi-hálózatot az intézmény két telephelyén, amely az interneten keresztül a tájékoztatáshoz, a világban való eligazodáshoz nyújthat segítséget.

    Ezeken kívül közösségi pontokat alakítanak ki, és laptop kölcsönzésére is mód nyílik. Hozzátette: a gazdasági helyzet ellenére az intézmény nem csökkentett létszámot és jövőre is megmarad az intézet "szűk, de élhető" költségvetése.

    A rendezvény részeként a Magyar Posta forgalomba bocsátja Braille-bélyegét, amely a pontírást megalkotó Louis Braille tiszteletére készült, és megnyílt az "Ügyes kezek" kiállítás is, amely vakok és gyengén látók munkáiból áll össze.

    Tízezrek élnek vakon hazánkban

    Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-ét a vakok világnapjává. A fehér bot napján a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére hívják fel a közvélemény figyelmét, keresve gondjaik megoldása, jobb társadalmi beilleszkedésük  lehetőségeit.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint 50 millióra tehető a világon a vakok és további 135 millióra a gyengén látók száma. Ma már a vakságot okozó betegségek több mint fele megelőzhető, a bekövetkező megbetegedéseknek pedig egyre nagyobb része gyógyítható.

    A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok lakóit sújtják, abban a térségben egyes számítások szerint öt másodpercenként elveszti a szeme világát egy ember a szegénység okozta vitaminhiány, illetve a szemüveg és az orvosi ellátás hiánya miatt.

    A WHO 1999-ben programot indított Látás (Vision) 2020 elnevezéssel, amelynek fő célja, hogy a nevében foglalt időpontra elérjék, ne nőjön tovább a vakok száma. Magyarország a kezdetek óta aktívan bekapcsolódott a programba, elsőként a vakság okait mérték fel a szakemberek.

    Magyarországon mintegy 45 ezer súlyosan látássérült, 20 ezer vak ember él. Többségük - 70 százalékuk - idős, a munkaképeseknek pedig csak alig egytizedét foglalkoztatják. Annak, hogy a vakok teljes életet élhessenek, legnagyobb akadálya a szegénység. Legtöbbjük csekély rokkantnyugdíjból él, kevés támogatást kapnak, sok, az életüket megkönnyítő kiegészítőt nekik kell megvenniük.

    (MTI)

     

     

    Legutóbb frissült: 2009.10.15 22:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre.

    Akár vaksághoz is vezethet - A magas vérnyomás szövődményei

    Mind a mai napig, amikor valaki azt mondja, hogy hipertóniában, azaz tartósan fennálló magasvérnyomás-betegségben szenved, a legtöbben csak legyintenek rá. Hiszen kinek ne lett volna már egy kicsit magasabb az értéke, mint a megszokott, és hát az sem lehet nagy gond, ha többször is előfordul. Pedig nem szabad félvállról venni, mert a magas vérnyomás veszélyes betegség!

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

    A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.

    Innovatív szolgáltatás segíti ezentúl a látássérülteket

    Infokommunikációs távszolgáltatást indít látássérülteknek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ).

    Programok a fehér bot világnapja kapcsán

    Kiállításokkal, számos figyelemfelhívó és tájékoztató programmal várja a látássérült, vak és a látó közönséget a Vakok Állami Intézete, a fehér bot világnapjához kapcsolódóan.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.