100 milliárd forint az egészségbiztosítási alap hiánya

Szerző: MTI

Meghaladta a 100 milliárd forintot az egészségbiztosítási alap hiánya az év első kilenc hónapjában, és már túllépés van a gyógyszerkasszában, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer gyártóknak és forgalmazóknak ki kell egészíteniük a gyógyszerbüdzsét - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetői tájékoztatójából.

A gyógyító-megelőző, a gyógyászati segédeszköz és a pénzbeli ellátások időarányost meghaladó kiadásai mellett a járulék bevételek 82,9 milliárd forinttal maradtak el az időarányos előirányzattól.

Az egészségbiztosítási alap bevételei 2009 első kilenc hónapjában elérték a 978,24 milliárd, a kiadások pedig az 1.079 milliárd forintot.

Az éves előirányzat 1.409,72 milliárd forint bevételi, 1.417,57 milliárd forint kiadási előirányzattal, és 8,85 milliárd forint hiánnyal számolt.

A járulékbevételek 8,2 százalékkal maradtak el az előirányzottól, de a központi költségvetés hozzájárulása - 239,36 milliárd forint értékben - időarányosan teljesült.

Tételesen a hiányokról

A fekvőbeteg szakellátásra az előirányzatnál közel 10 milliárd forinttal többet, 253,7 milliárd forintot költöttek, míg a krónikus fekvőbeteg szakellátás közel 44 milliárd forintos kiadása több mint hárommilliárd forinttal haladta meg az előirányzatot.

A járóbeteg szakellátás ráfordítása az első kilenc hónapban közel 85,33 milliárd forint volt, a túllépés több mint öt százalék, 5,37 milliárd forint. A gyógyszertámogatás első háromnegyedévi előirányzata 257,28 milliárd forint volt, a tényleges felhasználás pedig 265,85 milliárd. A támogatás összegében szerepel a speciális beszerzés és a méltányossági gyógyszerkiadás is.

Tisztán csak a gyógyszerek ártámogatására az előirányzottnál 20,75 milliárd forinttal többet, 245,78 milliárdot fordítottak.

A gyártóknak és forgalmazóknak a támogatott gyógyszerek forgalmának arányában van befizetési kötelezettségük, mert a kassza felülről zárt: az idén nem lépheti túl a 343,04 milliárd forintot.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.