• Továbbra is nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

    Szerző: MTI

    Lassan, de továbbra is nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, ahol a vírus hordozóinak 70-80 százaléka férfi - mondta Ujhelyi Eszter, a Szent László kórház immunológiai laborjának vezetője.

    A szakértő, aki egyben az egyesület titkára is, közölte: Európában a HIV-fertőzöttek többsége általában férfi, de míg Közép-Európában, így nálunk is 80-90 százalékuk homoszexuális kapcsolatban fertőződött meg, addig keletebbre az intravénás droghasználat, nyugatabbra pedig a heteroszexuális kapcsolat a fő veszélyforrás az AIDS szempontjából.

    Hirdetés

    Magyarországon 1985 óta végeznek AIDS-szűrést, 2009-ig összesen 1700 HIV-fertőzöttet regisztráltak. Ez a szám nemcsak a magyar, hanem a Magyarországon regisztrált külföldi fertőzötteket is magában foglalja - mondta Ujhelyi Eszter. Mint hozzáfűzte, az országban évente 3-4 ezer anonim AIDS-vizsgálatot végeznek el, s a tapasztalatok szerint egyre növekszik a heteroszexuálisok, ezen belül a fiatal lányok aránya a fertőzöttek között.

    Ma már együtt lehet élni a betegséggel

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bár egyre kisebb számban, de vannak a fertőzöttek között olyan gyerekek is, akik anyjuktól "örökölték" a betegséget, azzal együtt, hogy a mai, modern gyógyászat már képes a HIV-fertőzött terhes nőket olyan kezelésben részesíteni, amelynek segítségével a gyermek egészségesen születhet meg - közölte a szakértő.

    A kezeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a modern gyógyszereknek köszönhetően ma már együtt lehet élni a betegséggel. A mostani körülmények között például a HIV-fertőzöttek (nők és férfiak egyaránt) vállalhatnak gyermeket, és az életminőségük is sokat javult.

    A gyógyszerek hatékonyabbak és kevesebb a mellékhatásuk. A mellékhatásokat azonban nem tudták teljesen kizárni, így a rendszeres gyógyszeres kezeléstől megváltozhat a betegek zsíranyagcseréje, csontritkulás és kardiológiai problémák fordulhatnak elő - részletezte Ujhelyi Eszter.

    A laborvezető szerint a kór növekvő terjedésének egyik oka, hogy "lanyhult" a veszélyérzet például a fiatalok körében, akik "teljesen tájékozatlanok a betegséggel kapcsolatban"; nem védekeznek és felelőtlenül váltogatják szexuális partnereiket. A társadalmi hozzáállás viszont sokat javult, így a betegtől - a tapasztalatok szerint - már nem fordul el a családja, nem közösítik ki, a fertőzöttek könnyebben birkóznak meg a betegséggel - mondta a szakértő.

    Az eseményre meghívták Medgyaszai Melindát, az Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi államtitkárát, a Nemzeti AIDS Bizottság elnökét is, aki hivatalos programja miatt nem tudott megjelenni az ünnepségen; levélben méltatta az egyesület munkáját.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.09.26 17:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Orvostanhallgatók az AIDS ellen

    A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.

    Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

    A HIV/AIDS megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek pályázhatnak támogatásért

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 15 millió forintos keretből pályázatot hirdetett a HIV/AIDS megbetegedések megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek számára.

    AIDS: Megszüntethető lenne az anya-gyermek fertőzés

    A következő öt éven belül megszüntethető lenne, hogy HIV-pozitív állapotos kismamák megfertőzzék magzataikat. Az ENSZ vonatkozó egészségügyi programjának alapfeltétele: elegendő pénz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások