Tovább csökken a Tolna megyei kórház finanszírozása

Szerző: MTI

A bázisfinanszírozás bevezetésével az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülhet a Tolna megyei kórház, amely a főigazgató közlése szerint 130-150 millió forinttal kapna kevesebbet októbertől. A megyei közgyűlés pénteken úgy döntött, hogy 300 millió forintos hitelt vesz fel az intézmény fenntartásához.

Az eddigi mintegy 530-550 millió forintos havi finanszírozás helyett októbertől 438 millió forintot kap a betegellátásra a Tolna megyei Balassa János Kórház - mondta az MTI-nek Muth Lajos főigazgató.

A kórház bérköltsége havi 400 millió forint, ami azt jelenti, hogy 38 millió forint jut működésre - tette hozzá. Megjegyezte: augusztusban önmagában az onkológiai gyógyszerek több mint húszmillió forintba kerültek.

A főigazgató rámutatott arra, hogy ezt a finanszírozást is csak akkor kapja meg az intézmény, ha a korábbi teljesítményt tartja; ellenkező esetben tíz százalékkal jut alacsonyabb összeg a Tolna megyei kórháznak. "Ez képtelenség, így nem lehet működni" - fogalmazott.

Havi 70 millióval kevesebb

Az intézményvezető korábbi közlése szerint a kórház az áprilisban bevezetett teljesítményfinanszírozás alapján havi 70 millió forinttal kapott kisebb összeget, mint korábban, a hétmilliárd forintos költségevetésből gazdálkodó intézmény az év végére egymilliárd forintos hiánnyal számolt.

A fenntartó Tolna megyei közgyűlés pénteki ülésén 300 millió forinttal emelte folyószámla-hitelkeretét, és októberben százmillió forint többlettámogatást nyújt a Balassa János Kórháznak.

Puskás Imre (Fidesz) közgyűlési elnök a döntés kapcsán azt mondta: "úgy veszünk fel hitelt, hogy a kedvezményezett a Bajnai-kormány lesz, de mi állunk helyt érte".

Engedetlenségi mozgalom: alternatíva?

Véleménye szerint az egyetlen vállalható alternatíva, hogy demonstráció, polgári engedetlenség útján kell kikényszeríteni, a kormány teljesítse kötelezettségét az egészségügyi ellátás terén.
A hitelkeret emelésével a megyei önkormányzat adósságállománya és a kamatteher az idei 606 millió forinttal szemben jövőre meghaladja az 1 milliárd 280 millió forintot.

Puskás Imre kijelentette: az adósságállománnyal, az illetékbevétel csökkenésével és a "biztosra vehető" jövő évi megszorításokkal a Tolna megyei önkormányzat rövid időn belül csődhelyzetbe kerül.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.