Székely: Nem biztos, hogy csökkentik a kórházi ágyak számát

Szerző: Független Hírügynökség

Egyáltalán nem biztos, hogy csökkenteni kell az aktív kórházi ágyak számát - reagált Székely Tamás azokra a pénteki sajtóértesülésekre, amelyek szerint az egészségügyi tárca ágyszámcsökkentéssel is orvosolná az ágazat pénzhiányát.

A miniszter pénteki tájékoztatóján közölte: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) összesítése szerint az országosan 45 ezer aktív ágy közül valóban átlag alatti a kihasználtsága 4200 aktív ágynak, de egyes területeken 800-zal többre lenne szükség. Az ágyak sorsáról azonban az OEP javaslata alapján a regionális egészségügyi tanácsok (RET) döntenek.

Székely Tamás elmondta: a tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az OEP javaslatot tegyen az aktív ágyak átcsoportosítására a RET-eknek. A régiós tanácsoknak 45 napjuk van arra, hogy döntsenek a javaslatról. Amennyiben egyetértenek az OEP-pel, a tanács dönthet úgy, hogy megszünteti a területén lévő kihasználatlan aktív ágyakat. Amennyiben a régió nem akar dönteni, visszaszáll ez a jog az ÁNTSZ-re. Hozzátette: az ÁNTSZ-nek 30 napja van a döntésre, tehát az új ágyszámelosztás valószínűleg január 1-től lép hatályba.

Az OEP javaslata szerint egyébként a legtöbb kihasználatlan kapacitás a Közép-magyarországi Régióban van, Budapesten és Pest megyében a javaslat szerint felesleges több mint 1100 aktív kórházi ágy. Szükség lenne viszont például az Észak-alföldi Régióban és Észak-Magyarországon több mint 140-140 aktív ágyra. Az OEP-javaslatban egyébként országosan pontosan 4065 kihasználatlan ágy szerepel, és 833 többlet-igény.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva megismételte: mindez nem jelenti azt, hogy 3200 ágy, illetve a hozzá kapcsolódó finanszírozás megszünik, hiszen az OEP csak javasol, a RET-ek döntenek.

Kiszámíthatóbb lesz a működés

A várhatóan októbertől érvényes új fix kórházfinanszírozási rendszerről a miniszter azt mondta: azért térnek erre át, mert ezt az intézményvezetők kérték. Így kiszámíthatóbb a működésük a jelenlegi lebegő finanszírozásnál. Kérdésre válaszolva hozzátette: egyelőre nem dőlt el, hogy mi lesz a fix finanszírozás alapja, erre keddig várják az érintettek javaslatait.

Várhatóan októberben hirdetik ki a tárca által kidolgozott minimumfeltételeket, amelyeknek meg kell felelniük a kórházaknak, illetve a kórházi osztályoknak ahhoz, hogy működési engedélyt kapjanak. Arra a kérdésre, hány kórház zárhat be amiatt, hogy nem tudja ezeket a feltételeket teljesíteni, a miniszter erre úgy reagált: a kórházaknak 3 hónapjuk lesz a felkészülésre, tehát lesz elég idő arra, hogy az intézményvezetők pótolják a hiányosságokat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.