Tündérország - Egy óvoda cukorbeteg és táplálékallergiás gyermekeknek

Szerző: Tündérország Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány
Megjelent: 2009.09.07

Magyarországon mintegy 1500, 3 és 6 év közötti cukorbeteg gyermek él, egy részük valamilyen táplálékallergiától is szenved.

A Tündérország Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány szervezői és szakértői úgy gondolták, hogy a hagyományos étkezési szokások fokozatos átgondolásával, oktatással, tájékoztatással, az egészséges étkezésre és tudatos életmódra neveléssel segíthetnek abban, hogy a gyermekek egy egészségesebb világban éljenek.

Megkezdte működését a cukorbeteg és táplálékallergiás gyermekek speciális igényeit is kiszolgálni képes Tündérország Alapítványi Óvoda. A XII. kerületben működő intézménybe még 20 gyermek jelentkezését várják, a következő évektől pedig a tervek szerint újabb és újabb óvodák nyílnak szerte az országban.

Az alapítvány célja, hogy a következő nemzedék számára természetes legyen a tudatos egészségmegőrző életvitel. A diabéteszes vagy táplálékallergiás gyerekek beilleszkedjenek az egészséges gyermekek közé, és legyen lehetőségük szükségleteiknek megfelelő táplálékhoz jutni, egyszerűen, természetesen.

Hogyan is kezdődött az alapítványi óvoda létrehozása?

Zatykó Szilviának az alapítvány elnökének unkahúgáról két és fél évvel születése után kiderült, hogy cukorbeteg, ráadásul – hogy a hozzátartozóknak még több gondjuk, aggódni valójuk legyen – lisztérzékeny is.

A kislány cukor-anyagcseréjének egyensúlyát gondos orvosi kezek beállították, ám ezután kezdődött a szülők igazi kálváriája.

Hiába szaladtak fűhöz-fához, kerületről kerületre, nem akadt óvoda, ahol felelősséget vállaltak volna a lányka gondozásáért, a számára megfelelő étel elkészítéséért, egyáltalán, ahol tudták volna, hogy mit kell egy ilyen gyermekkel kezdeni.

Tündérország Óvoda
Tündérország Óvoda

Az óvodában, ahová bekönyörögték magukat, csak négy órában vállalták a gondozását.

Az alapítvány elnöke hamarosan rájött, hogy a család problémájával egyáltalán nincsenek egyedül, sok ezer szülőnek vannak hasonló gondjai, jó megoldást találni azonban szinte lehetetlen.

Ekkor fogant meg fejében a gondolat: intézetet kellene alapítani a diabéteszes, táplálékallergiás gyermekek napközbeni gondozására.

2003 tavaszán kezdődött az igazi munka

2003. májusában kezdték el a Tündérország - a cukorbeteg gyermekekért - alapítványi óvoda létrehozását. Alapítónak Erős Antóniát kérték fel, a megkeresésre a televíziós személyiség igent mondott. Vállalta, hogy az ügy mellé áll, mert ő is átlátta szükségességet az óvodáknak.

játszószoba
Hangulatos játszószoba

Az ügy zászlóvivőjévé vált a maga népszerűségével a modellből lett tévésztár, Görög Zita is. Rajtuk kívül egy egészségügyi szakiskolát végzett hölgy, egy közgazdász végzettségű lelkes nő, egy szakképzett óvónő valamint egy dietetikus is tagjai a kuratóriumnak.

Az integrált óvoda terveinek kidolgozásához, a szakmai koncepcióhoz az alapítvány igénybe vette Dr. Blatniczky László, a Budai Gyermekkórház igazgató főorvosának segítségét is.

Tündérország óvodájának (melynek működtetését alapítványi keretek között valósul meg) programja már évek óta készen állt a megvalósításra.

Hogyan működik a Tündérország Mintaóvoda?

A bevételekből EU-konform referencia-óvodát alapítottak, amely mintaként szolgál egy országos hálózat kiépítéséhez.

Későbbi terveik közt szerepel minden nagyobb városban egy-egy hasonló intézmény minőségbiztosítási rendszerben való működtetése, valamint a diabéteszes és táplálékallergiás gyermekek catering rendszerben történő étkeztetésének megvalósítása.

Tündérország a következő szerepeket vállalta magára:

  • tájékoztatást nyújt a cukorbetegségről, az ételallergiákról szülőknek, pedagógusoknak,
  • információkat gyűjt, rendszerez, és nyújt a problémakört érintő minden területről,
  • kapcsolattartás más Alapítványokkal, Szervezetekkel,
  • nyári táborok szervezése,
  • igyekszik maga köré gyűjteni azokat a családokat, akiknek ilyen problémával kell megbirkózniuk.

Tündérország - Célok és megvalósítás

mosdó
"Tündérmosdó"

Az alapítvány munkatársai céljaik közt tartják számon, hogy a gyermekek és környezetük is a betegséget egy kézben tartható ténynek fogadja el, amiért tenniük kell. Pontosan tudják, milyen a számukra megfelelő életmód és táplálkozás, melynek következtében ritkábban alakulnak ki szövődmények.

Fontos, hogy az érintett gyermekek teljes értékű életet éljenek, beilleszkedjenek a közösségbe, egészséges társaikhoz hasonlóan, egyenlő esélyekkel induljanak az életben.

A program gyakorlati megvalósításához legfontosabb feladat a tájékoztatás. Ennek érdekében a témában legfelkészültebb szakemberek tudását és útmutatását juttatják el a szülőkhöz, pedagógusokhoz és nem utolsó sorban egészségmegőrzéssel kapcsolatos foglalkozásokat szerveznek gyermekeknek.

"Tündérszótár"

Tündérország Személeltmód - Előadásokat szerveznek pedagógusoknak, szülőknek cd és dvd formában is kiadják (az érdeklődők megvásárolhatják)
Tündérország Tanfolyam - tanfolyamokat szerveznek pegagógusoknak, szülőknek (térítés ellenében)
Tündértárgyak - Hasznos és szép ajándékokat készítenek, amelyeket rendezvényeiken is árusítanak
Tündérország Gála - adománygyűjtő rendezvényeket szerveznek
Tündérország Mecénása – támogatókat keresnek a gazdasági élet szereplői között
Tündérország Polgára Oklevél – támogató magánszemélyek elismerése
Tündérország Harmónia Oktató Program - keretében játékos, interaktív előadást szerveznek óvodás gyerekek és szüleik számára. A program részét képezi az ételkészítés elsajátítása, ismerkedés az egészséges táplálkozás lehetőségeivel. Ezt a folyamatot egy dietetikus ellenőrzi és egy séf is közreműködik a gyerekek bevonásával. Természetesen a testedzés sem maradhat ki a színes programból.

(Tündérország Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Stresszhelyzetek a gyermekkori...

A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete...

Gyermeknevelési naptár: óvodáskor

A szülő legfontosabb tennivalói a gyermek hároméves korától hatéves koráig. Hasznos tanácsok.

Fokozott a szülők és a tanárok...

A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a...

A nyári táborok, óvodai, bölcsődei...

A hazánkat is sújtó koronavírus-világjárvány miatti egészségügyi óvintézkedések alaposan próbára tették március elejétől hazánk minden...

Milyen betegségeket kaphat el a gyerek...

Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek...

Ne riogassuk gyermekeinket az iskolai...

Kezdetét vette az új tanév, amit sok diák kíváncsisággal vár, így nagyon fontos, hogy a szülők, nagyszülők semmilyen körülmények között ne...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.