Egészségügyi költségvetés 2010

Szerző: MTI

Reálértéken nem fog csökkenni a jövő évi egészségügyi költségvetés - mondta Székely Tamás tárcavezető kedden újságíróknak Budapesten.

"Reálértéken ugyanannyi költségvetési forrás áll majd rendelkezésre, mint az idén" - közölte az egészségügyi miniszter.

WEBBeteg gyógyszerkereső

Gyógyszer adatbázis a Magyarországon forgalomban lévő valamennyi gyógyszer aktuális adataival, betegtájékoztatóival

Végleges számokat a miniszter nem mondott, arra hivatkozva, hogy kedden tárgyalja a kabinet a költségvetés tervezetét első olvasatban.

Kökény Mihály szocialista politikus szintén egy budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a költségvetési előirányzat szerint "nincs elvonás, nincs zárolás", így az egészségügyi szolgáltatások működésére nem jut kevesebb forrás, mint az idén, sőt - tette hozzá - "kicsivel" több is jut.

Elvonások után, mennyi lesz a tényleges kiadás?

Idén, az elvonások után, a gyógyító előirányzatok tényleges várható kiadása 714,5 milliárd forint körül alakulhat, míg 2010-ben, a tervezés jelenlegi szakaszában, 730 milliárd forint áll majd rendelkezésre úgy, hogy ebből az előirányzatból az ideinél 18 milliárddal kell kevesebbet költeni a járulékra és a tételes egészségügyi hozzájárulásra - ismertette Kökény Mihály.

A politikus hozzátette: a kiadások belső szerkezete még egyeztetés tárgya, csakúgy mint a gyógyszertámogatás és a gyógyászatisegédeszköz-támogatás mértéke is. Az idei előirányzathoz képest e két utóbbi területen is az idei előirányzathoz képest is szerény növekedés lesz.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat finanszírozásának javítása elsődleges - mondta Kökény Mihály.

A 2010-es költségvetés tervezetét szeptember 11-én nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.