• Dohányzás: évente egymillió áldozat Indiában

    Szerző: FH

    A dohányzás járvánnyá vált Indiában - állapítja meg egy szerdán a New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatás. Az ázsiai országban most évente egymillióan halnak meg olyan betegségben, amely a "füstölgés" következménye.

    "Nagyon megrázott a kutatás eredménye" - áll az indiai egészségügyi miniszter közleményében. "India kormánya mindent megtesz, hogy megállítsa ezt a tendenciát. Elsősorban a szegényebb és tanulatlanabb rétegeket kell informálnunk a dohányzás veszélyeiről" - tette hozzá Abumani Ramadoss.

    Hirdetés

    A kutatás szerint az ázsiai országban 120 millióan dohányoznak. Nemcsak cigarettát szívnak, hanem eukaliptusz levélből készült úgynevezett bidit is. A számítások szerint az előbbi tíz évvel rövidíti meg az emberek életét, az utóbbi a férfiaknál hat, a nőknél nyolc évvel csökkenti a várható élettartamot. Az Indiában dohányzók 70 százaléka még 70 éves kora előtt meghal.

    A számítások szerint 2010-re már minden tizedik indiai veszti majd életét a dohányzás szövődményeiben.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.14 09:13, Megjelenés: 2008.02.14 09:13
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Néhány helyen továbbra is magas a légszennyezettség

    Többfelé javult a levegő minősége, de néhány helyen továbbra is magas a légszennyezettség.

    Novemberben folytatódnak a Semmelweis-egészségnapok rendezvényei

    Háztartási balesetekre, a hozzátartozók gyors egészségügyi ellátására, de akár életmentésre, vészhelyzetek elhárítására is felkészülhetnek az érdeklődők a Semmelweis-egészségnapok következő, novemberi rendezvényén.

    Dohányzás: módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

    A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    A dohányzás káros hatásai

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Valójában minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.

    Dohányzás és nikotinfüggőség - Így alakul ki a függőség

    Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző rendszerességgel. Sajnálatos módon az is előfordul, hogy már 8-9 éves korban megtörténik az első próbálkozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.