Nem veszünk több gyógyszert patikán kívül

Szerző: FH

A patikaliberalizáció egyelőre nem változtatott az emberek gyógyszervásárlási szokásain, a patikán kívül gyógyszerre költött összegek a gyógyszertári forgalom egy százalékát sem érik el - derül ki egy friss felméréséből.

A GFK kutatása szerint az egészségügyi reform részeként létrejött patikaliberalizáció miatt javult a kiszolgálás, de a vásárlók tájékoztatása továbbra is elmarad az elvárható szinttől - állítják a szakemberek.

A felmérés szerint alig változtak a gyógyszervásárlási szokások a tavalyi patikaliberalizáció óta. Az egészségügyi reformnak ez a lépése tette lehetővé, hogy bizonyos gyógyszereket ne csak gyógyszertárakban lehessen megkapni. A patikákon kívüli forgalom még most sem éri el a gyógyszertárak forgalmának egy százalékát sem. A felmérést végzők szerint ez az arány várhatóan valamelyest nőni fog, de a patikán kívüli gyógyszervásárlás valószínűleg nem terjed el széles körben.

Nem a benzinkút a versenytárs

A gyógyszerek piacára sokkal nagyobb hatása volt az új gyógyszertárak nyitásának és a patikaláncok kialakulásának. A patikák nem a más típusú elárusítóhelyekkel versengenek, - erre nincs is szükség - hanem egymással. Az egymással versengő gyógyszertárakban mindennaposakká váltak a kedvezményes akciók, gyakoribbak lettek a gyógyszertáron belüli bemutatók is.

Megjelentek a szabadpolcos gyógyszertárak, ahol a vásárlók szabadon válogathatnak, vagyis jobban megismerhetik a termékkínálatot. Több helyen lehet már interneten, vagy telefonon rendelni. A patikák dolgozói udvariasabbak, figyelmesebbek és a kiszolgálás is gyorsabb.

Az ügyfélközpontú kiszolgálást a nem vényköteles termékek vásárlói érezhetik jobban, de a patikák forgalmának nagy részét kitevő vényköteles gyógyszereknél még mindig ritka a tanácsadás, felvilágosítás.

A kutatás szerint a gyógyszertárak legnagyobb gondja, hogy a vényköteles gyógyszereknél az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a kereskedelmi árrés, amiből a patikák nyeresége származik. Ahhoz, hogy több gyógyszert tudjanak raktáron tartani, az árrés növelésére lenne szükség a patikusok szerint. Sok helyen ugyanis a pénzügyi nyomás miatt most igyekeznek minél alacsonyabban tartani a raktárkészletet.

A kisebb településeken egyébként kiszolgáltatottabbak lettek a patikák és kevésbé jövedelmezőek is, mint a nagyobb városokban - olvasható a kutatásban.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

Fokozatosan újraindulhatnak az...

Hazánkban a koronavírus-világjárvány miatt március közepétől csak szigorú szabályok mellett vehették igénybe a páciensek az orvosi ellátást, a...

Ellátás külföldön: a szükséges...

Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.