• Folytatódik az Egyenlő eséllyel a rák ellen program

    Szerző: MTI

    Folytatódik a leghátrányosabb kistelepüléseken élő nők emlőszűrése; az Egyenlő eséllyel a rák ellen program szeptembertől Baranya, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád megye apró falvait keresi fel.

    A szűréseket elsősorban azokra a településekre szervezik, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor és általános a munkanélküliség, továbbá oda, ahol nincs állandó háziorvosi rendelés vagy ott, ahol nehézségekbe ütközik eljutni a megyeszékhelyre - tájékoztatta az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az MTI-t.

    Hirdetés

    Az Egyenlő eséllyel a rák ellen program célja a lakossági emlőszűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése, például vérnyomás-, vércukorszint-, testtömegindex-számítás, testzsírérték-mérés, nőgyógyászati szűrés, de fontos eleme a programnak a emlő önvizsgálatának megtanítása is.

    A fentieken kívül a program a cselekvőképességükben korlátozott nők szűrését is szeretné segíteni, így külön figyelmet fordít az értelmi fogyatékossággal élő, illetve a halmozottan sérült, bentlakásos intézményekben élő nők helyi szűrésére is.

    Dél-Magyarországot járja be a program

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egyenlő eséllyel a rák ellen őszi programsorozat a Bács-Kiskun megyei Mélykúton indul, de eljut a szűrőkamion többek között Borotára, a Baja környéki tanyavilágba, a Baranya megyei Rózsafára, a Somogy megyei Vízvárra; Kaposvárott szervezett szűrés lesz, ahova kisbuszokkal szállítják a kistérség falvaiból a nőket.

    A pécsi kistérségben összevont szűrés lesz, a szűrés központi helyszíne Bakonya, de ide várják a résztvevőket Kővágószőlősről és Kővágótöttösről. Szintén a Baranya megyei Csányoszrón lesz egészségnap és szűrés Besence, Gilvánfa és a sellyei kistérség lakóinak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.29 23:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aggódjak, ha P3 lett a rákszűrésem eredménye?

    Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs nőgyógyászati onkológus beszélt.

    A koraszülött gyerekekről

    A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!

    Méhnyakrák - Mire számíthat a nőgyógyásznál?

    Rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák kialakulása megelőzhető!

    Mit mutat a panoráma röntgen?

    A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

    Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

    Óriási előrelépést hozna a rák diagnosztikájában, kezelésében és szűrésében, ha megbízhatóan ki lehetne mutatni a fejlődő daganatból a vérbe kerülő anyagokat. Számos laboratóriumban dolgoznak olyan vértesztek előállításán, amellyel igen korai, még kezelhető formájában lehetne felfedezni a betegséget. Az mta.hu összeállítása.

    Kampány a vastagbélrák ellen

    Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. Ennek kereteiben a Van Holnap! Zsákos Alapítvány idén először rendezte meg március 2-án a Legyen egy kék napod! Figyelemfelkeltő megmozdulást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.