Egészségügyi Minisztérium: A gyógyszerkassza 2010-ben nem is csökken, nem is nő

Szerző: MTI

A gyógyszerkassza valószínűleg nem lesz több a jövő évi költségvetésben, de az Egészségügyi Minisztérium arra törekszik, hogy ne is csökkenjen - mondta Medgyaszai Melinda szakállamtitkár újságíróknak kedden Budapesten.

"Mi (a minisztérium) úgy tervezünk, hogy a jövő évre az idei kondíciókat próbáljuk tartani" - közölte, hozzátéve, a bevételi oldalon mindenképpen visszaesés lesz, hiszen a gazdasági válság hatására csökkent a foglalkoztatás Magyarországon, így kevesebb lett a járulékbevétel. A múlt évben 343 milliárd volt a gyógyszerkassza, ebből átlagosan 22 millió forinttal részesültek a patikák.

WEBBeteg gyógyszerkeres?
Gyógyszer adatbázis a Magyarországon forgalomban lévő valamennyi gyógyszer aktuális adataival, betegtájékoztatóival.

A szakember - reagálva a Magyar Gyógyszerészi Kamara sajtótájékoztatójára - elmondta, nem tart attól, hogy patikák szűnnének meg, hiszen a patikaalapítást is lehetővé tevő gyógyszer-gazdaságossági törvény 2007-es életbe lépése óta 300 gyógyszertár létesült. Hozzátette: ez a tendencia folytatódni fog.

Horváth Tamás gyógyszerészi kamarai elnök sajtótájékoztatóján arról beszélt, ha a jövő évi költségvetésben a kisforgalmú gyógyszergyárak működési támogatását elvonják, 500-700 patika kerülhet működésképtelen helyzetbe.

Szerinte ha tovább csökken a gyógyszertárak állami támogatása, az a kistelepüléseken élők gyógyszerellátását veszélyeztetheti, és a növeli a lakosság gyógyszerbeszerzési költségét.

Medgyaszai Melinda kifejtette továbbá, hogy az ártámogatások csökkentése miatt a dobozonként betegterhek átlagosan kétszáz forinttal nőttek 2006-ról 2007-ra, a növekedés pedig stagnál 2009-ben, és nem számolnak gyógyszerár-növekedéssel sem. Ennek oka pedig az, hogy sok originális gyógyszernek lejár a szabadalmi védettsége, ami a generikus utángyártást teszi lehetővé, így olcsóbbá téve a patikaszert.

A szakállamtitkár megjegyezte: a kormány a költségvetés tervezetét szeptemberben nyújtja be a parlamentnek, és a büdzsé tervezetről egyeztetnek a szakmai szervezetekkel.

A kórházak helyzetéről szólva Medgyaszai Melinda azt mondta, kórházbezárások nem lesznek, de az ellátásokat racionalizálni kell.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.