• Új influenza: A kormány rögzítette a H1N1- re való felkészülés szervezeti kereteit

    Szerző: MTI

    A kabinet elfogadta az új típusú influenzára való kormányzati felkészülés szervezetei kereteit rögzítő határozatot - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján.

    Budai Bernadett kiemelte: a kormányrendelet szerint az egészségügyi miniszter felelős a kormányzati feladatok összehangolásáért, munkáját egy általa vezetett tárcaközi bizottság segíti. E testület a pandémiás terv végrehajtását, az abban foglalt intézkedések koordinálását végzi  - közölte.

    Hirdetés

     Mennyire véd a maszk?

     A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az Egyesült Államok határőrei pedig védőkesztyűt és arcmaszkot hordanak. Megvéd-e a maszk a vírusokkal szemben? >>

    Hozzátette: tagjait a földművelésügyi és vidékfejlesztési, az igazságügyi és rendészeti, az önkormányzati miniszter, illetve nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszter jelöli ki, csak olyan személyt lehet jelölni, aki állami vezető, vagy vezetői megbízással rendelkező köztisztviselő, vagy hivatásos állományban van.

    A bizottságnak tagjai azok is, akiket az országos főállatorvos, az országos rendőrfőkapitány, a országos tisztifőorvos, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgatója, valamint az országos mentőszolgálat főigazgatója kijelöl - mondta a szóvivő.

    Budai Bernadett hangsúlyozta: ha a jövőben nem lesz elegendő a vírus elleni hatékony védekezéshez a tárcák munkájának összehangolása, akkor az egészségügyi miniszter operatív törzset működtet, amely ügyeleti szolgálatot tart. A kormány minden szükséges intézkedést megtesz és minden szükséges forrást biztosít ahhoz, hogy Magyarországot felkészülten érje az új típusú influenzajárvány - szögezte le a szóvivő.

    Emlékeztetett: Magyarország az elsők között kezdte meg a szisztematikus felkészülést, elfogadta az influenza pandémiás tervet, hatmillió adag vakcina beszerzéséről szóló kormánydöntés született, és a hétfőn kezdődött Sziget fesztiválon is megszülettek a védekező intézkedések.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kérdésre válaszolva Budai Bernadett elmondta: a kormány nem tárgyalt a jövő évi költségvetésről. Mint mondta, erre majd két olvasatban kerül sor, először augusztus végén, szeptember elején kerül a kabinet elé a tervezet, amelyet várhatóan egy szeptemberi ülésen fogadnak el. A BKV-végkielégítéseket firtató kérdésre a szóvivő azt válaszolta: a kormánynak nincs ráhatása a cégre, az a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik.

    Arra a felvetésre, miszerint tud-e a kormány, arról, hogy augusztus 20-án egy rendezvény miatt lezárják a rakpartot, és ott belépődíjat szednek, Budai Bernadett azt válaszolta: az operatív törzs szerdai ülésén tárgyalt a rendezvényről, és egyelőre nem hagyta jóvá a biztonsági tervet.

    Hozzátette: a rendezvényt szervező cégnek közterület foglalási engedélye van, a Miniszterelnöki Hivatal a biztonsági tervvel tud foglalkozni.

    A kormányhoz nem érkezett olyan visszajelzés, hogy ne működne az áthidaló kölcsön intézménye, és hogy azt ne tudnák igényelni azok, akik a feltételeknek megfelelnek - mondta egy másik kérdésre válaszolva a szóvivő.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.12 23:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.