• Új influenza - karanténban a Nobel-békedíjas elnök

    Szerző: MTI

    Egy hétre karanténba helyezték helyi idő szerint kedden Oscar Arias Costa Rica-i államfőt.

    Az elnöknél kedden diagnosztizálták az új típusú influenzát. Az intézkedést, hogy karanténba kerül, maga az államfő jelentette be, hírek szerint ő ragaszkodott ahhoz is, hogy hozzák nyilvánosságra a fertőzését.

    Hirdetés

     Új influenza: 25 év a fertőzöttek átlagéletkora

    25 év az átlagéletkoruk azoknak az európai betegeknek, akik utazás közben fertőződtek meg az újfajta influenza vírusával, és 13 azoké, akik saját, otthoni környezetükben.
    Új influenza: 25 év a fertőzöttek átlagéletkora>>
     A betegség egyelőre enyhe lefolyásúnak tűnik, de az államfő asztmában szenved, emiatt az ő esetében nagyobb a kockázat.

    A tájékoztatás szerint Tamifluval kezelik.

    Arias - aki 1987-ben Nobel-békedíjat kapott a közép-amerikai polgárháborús konfliktusok rendezésében játszott szerepéért - hivatali teendőit a karantén alatt is ellátja.

    Costa Ricában eddig kicsivel több mint 20 halálos áldozatot követelt az új típusú influenza.

      Újabb 13 haláleset Mexikóban, kettő Kanadában

    Újabb 13 halálos áldozata van az új típusú influenzának Mexikóban, ahonnét a betegség áprilisban kiindult, így már 162-en haltak meg a H1N1 vírustól az észak-amerikai országban - jelentette be helyi idő szerint kedden az egészségügyi minisztérium.
    Kanadában két olyan újabb haláleset volt augusztus 6-a óta, amelyben az illetők bizonyítottan e betegségben haltak meg - közölték az ottawai egészségügyi hatóságok.
    Kanada hamarosan beszerez 50 millió adag vakcinát a H1N1 ellen, és azoknak a lakosoknak fogják ezeket beadni novemberben, akiknek "szükségük van rá és szeretnék" - jelentették be a múlt héten.
    A H1N1 jelű vírus fertőzte meg Oscar Arias Costa Rica-i elnököt - jelentette be helyi idő szerint kedd este egy kormányilletékes. A 68 éves államfő várhatóan hétfőn állhat ismét munkába - tette hozzá. A járványban a legtöbb haláleset az Egyesült Államokban történt (353), majd következik Argentína (337), Brazília (192). A világon eddig összesen 1462 haláleset volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.12 10:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.