• Csoportos létszámleépítés a nyíregyházi kórházban - 140 dolgozótól válnak meg

    Szerző: MTI

    A működőképesség megőrzése érdekében csoportos létszámleépítést hajt végre a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban a fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat; a gyógyintézményből 140 dolgozót bocsátanak el október elsejével.

    Az erről szóló határozati előterjesztést hétfői, rendkívüli ülésén 27 igen és 2 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadta el a térségi helyhatóság. A közgyűlés az áprilisban életbe lépett egészségügyi finanszírozási rendszer kedvezőtlen változásaival indokolta a döntést.

    Hirdetés

    A központi finanszírozás csökkentése miatt a nyíregyházi kórháznak havi szinten 130-150 millió forint, éves szinten több mint 1,6 milliárd forintnyi bevételhiánnyal kell számolnia, ez pedig az intézmény működőképességét is veszélyezteti - áll a közgyűlési határozatban.

    Pikó Károly, a kórház főigazgatója az MTI-nek elmondta: szükséges és nehéz döntést hozott a szabolcsi közgyűlés, ennek értelmében az intézmény 2720 dolgozójából 140-et bocsátanak el október elsejei hatállyal. A gyógyításban közvetlenül részt nem vevő, így főként a háttérszolgálatban és adminisztratív munkakörben dolgozók vannak az elbocsátott alkalmazottak között - tette hozzá.

    A dolgozók értesítése a napokban kezdődik meg, számukra végkielégítést biztosít a kórház. Pikó Károly hangsúlyozta: a több mint másfél milliárd forintos forráskivonás érzékenyen érinti az intézményt.

    A hiány mérséklésére már nem elegendőek a bevezetett takarékossági intézkedések, nem elég a működési költségek leszorítása, ezért kényszerült a gyógyintézmény vezetése - egyeztetve a munkavállalói érdekképviseletekkel és szakszervezetekkel - a létszámleépítésre.     Ha ezt a nehéz döntést nem hozza meg a közgyűlés, akkor a kórház  fizetésképtelenné válik és a beszállítóit sem tudja kifizetni - tette hozzá.   

    A forráselvonások a nagykállói és fehérgyarmati kórházat is érintik, de azokban nem lesznek létszámleépítések, mivel ez a feladatellátáshoz szükséges minimumfeltételeiket veszélyeztetné. Az intézmények menedzsmentjei ezért többféle takarékossági és kiadáscsökkentő intézkedést vezettek be, ezek között a kollektív szerződés néhány elemének felfüggesztése és egyes szociális juttatások megvonása szerepelt.

    Nem volt más választásuk...

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A főigazgató azt is elmondta: a három, megyei fenntartású kórház további 105 munkatársától is megválik, ennyi dolgozó ugyanis nem vállalta el a munkavégzést az októbertől új gazdasági formában működő intézményekben. 

    Az ülésen Seszták Oszkár, a szabolcsi közgyűlés fideszes elnöke aláhúzta: a jelenlegi intézkedéssel a betegellátás színvonalának megtartása a cél. A jelenlegi finanszírozás bizonytalan, és mivel a kiadások 60 százalékát a személyi jellegű bérek teszik ki, nem volt más választásuk, mint az elbocsátás mellett dönteni - mondta.

    A közgyűlés elnökének közlése szerint a nyíregyházi kórház szervezeti átalakítása nincs összefüggésben az idén áprilisban indult kórházintegrációs folyamattal és nem befolyásolja a három kórház holdinggá történő átalakításának menetét sem.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.10 16:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Sebészi bravúr a hasüregi daganatok kezelésében Nyíregyházán

    Egy nyíregyházi orvos nem fogadta el, hogy tehetetlen az orvostudomány, amikor a daganatos betegeknél áttétek jelennek meg a hashártyán, majd szétszóródnak a hasüregben. Dr. Tóth Lajos Barna, osztályvezető főorvos hazánkban elsőként, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban végezte el a speciális operációt hasüregi daganatos betegen.

    Sürgősségi betegellátó centrum épül a nyíregyházi kórházban

    A kormány által biztosított több mint 450 millió forint pluszforrással, 1,1 milliárd forintos beruházással új sürgősségi betegellátó centrumot alakítanak ki a nyíregyházi Jósa András Kórházban - jelentette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerdán az intézmény sajtótájékoztatóján.

    A vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése

    A vártnál hosszabbra nyúlik a parlagfű pollenszórásának tetőzése. Az ország keleti részén - ahol a múlt héten kevesebb csapadék hullott és melegebb volt az idő - jelentősen emelkedett a pollenkoncentráció, Nyíregyháza környékén extrém magas értéket mértek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

    Ételt oszt négy civil szervezet Nyíregyházán

    Négy civil szervezet mintegy 1,2 millió forint értékű ételt oszt ki a rászorulóknak advent idején Nyíregyházán.

    Helyzetkép a szabolcsi megyeszékhely egészségügyi állapotáról

    Látleletet készített a nyíregyháziak egészségi állapotáról a város igazgató főorvosa, Együtt Mihály. A dokumentum megállapításai több mint figyelmeztetőek, hiszen a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen is a helytelen életmód a kiváltója a legtöbb betegségnek.

    Új diagnosztikai központ Nyíregyházán

    Világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központot adtak át november 18-án Nyíregyházán. A beruházással magasabb szintű megelőzéshez jutnak az ország egyik leghátrányosabb térségében élők, javulhat általános egészségi állapotuk színvonala, mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.